Operatiivinen toiminta 17.6.2016

Oma laitos, omat tietojärjestelmät – lisää yhteispeliä hakusessa

Kymenlaakson pelastuslaitoksen asemamestari Tommi Heino tarkastaa kalustoa kehittämällään viikkotarkastus-tablettisovelluksella.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen asemamestari Tommi Heino tarkastaa kalustoa kehittämällään viikkotarkastus-tablettisovelluksella.

Monella pelastuslaitoksella on käytössään itse kehitettyjä tietotekniikkasovelluksia ja tietojärjestelmiä. Jotkut käyttävät myös alalle tehtyjä kaupallisia mobiili- ja tablettisovelluksia.

Siitä, kuinka monella laitoksella järjestelmiä ja sovelluksia on, millaisia ne ovat ja kuinka niitä voisi hyödyntää valtakunnallisesti, ei kuitenkaan ole koottua tietoa.

”Veikkaan, että tietojärjestelmiä on kattava määrä, mutta niistä ei tiedetä kovinkaan hyvin. Toimialalla olisi tarvetta laajemmalle keskustelulle siitä, mitä erilaisia softia ja sovelluksia on käytössä ja kuinka niitä pystyttäisiin saamaan valtakunnalliseen käyttöön tehokkaammin”, sanoo Teemu Veneskari, Kymenlaakson pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö ja Kejo-hankkeen pelastustoimen toimialavastuuhenkilö.

Samaa mieltä on Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikkö, ohjelmistosuunnittelija Sampsa Lintunen.

”Jos kahdessa paikassa tehdään samaa työtä, niin jotain tehdään silloin väärin. Nimenomaan näissä ohjelmistosovelluksissa olisi yhdessä tekemisen paikka”, hän painottaa.

Lintunen toivoo, että tulevan organisaatiomuutoksen myötä päällekkäinen työ vähenisi.

”Nyt meillä on hirveästi hyviä sovelluksia, mutta ne on aina spesifioitu yhteen asiaan. Kokonaisuuksien hallinta on monesti hakusessa.”

Lue juttukokonaisuus pelastuslaitosten softista ja sovelluksista Pelastustiedosta 4-5, joka ilmestyy 29.6.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää