Operatiivinen toiminta 10.8.2015

Ongelmat Virvessä hiljensivät paloasemia

Videon, kuvien ja datan siirto laajakaistaan siirryttäessä mahdollistuu arviolta vuonna 2022.

Videon, kuvien ja datan siirto laajakaistaan siirryttäessä mahdollistuu arviolta vuonna 2022.

Virve-viranomaisradioverkko toimi puutteellisesti koko viime viikonlopun ajan pääkaupunkiseudulla ja Kymenlaakson alueella.

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Juha Lindholmin mukaan paloasemakohtaiset kuulutukset eivät toimineet viikonloppuna, ja työntekijät joutuivat kuuntelemaan kaiken viestiliikenteen Virve-radioiden kautta.

”Meidän on pitänyt poimia radioliikenteestä oman yksikön tieto, eli onko keikka meille vai jollekulle muulle. Se on hankaloittanut ja mahdollisesti viivästyttänyt lähtöjä.”

Lindholm ihmettelee Hätäkeskuslaitoksen viestiliikenteestä vastaavan Suomen Erillisverkot -yhtiön toimintaa. Hänen mielestään vian korjaaminen on ollut hidasta.

”Eikö siellä ole päivystystä, vai eikö tätä ongelmaa pidetä tärkeänä?” hän kysyy.

Pelastustoimen Virve-pääkäyttäjä, Erillisverkkojen palvelupäällikkö Harri Virtanen kertoo, että perjantai-iltana alkanutta toimintahäiriötä ei vielä maanantaina oltu saatu täysin korjattua.

Kysymys on ongelmista Virven lyhytsanomien, eli tekstiviestien ja ohjausviestien välittämisessä.

”Operatiivinen viestintä ei ole estynyt, mutta se on hankaloitunut sen myötä, ettei ohjausviestejä ja tekstiviestejä voi hyödyntää”, Virtanen kertoo.

Vikaa korjattu koko viikonloppu

Virtasen mukaan hälytys toimintamallina varmistetaan siten, että se lähtee Hätäkeskuksesta kolmella eri tavalla: tekstiviestinä, ohjausviestinä ja puheviestinä.

”Normaalitilanteessa radioita voi pitää auki siten, ettei sieltä kuulu ylimääräinen keskustelu. Nyt jotkut asemat ovat käytännössä joutuneet siirtymään siihen, että radio on ollut koko ajan kuuntelussa.”

Vian selvittämistä on hidastanut se, että systeemi on ajoittain toiminut. Häiriöt oli jo kertaalleen saatu loppumaan, mutta lauantaina ne alkoivat uudestaan.

Virtanen arvioi, että järjestelmä on kunnossa vuorokauden sisällä.

Hän painottaa, että vikaa on korjattu koko viikonloppu. Erillisverkoilla on Virve-valvomossa ympärivuorokautinen päivystys.

”Käyttäjäorganisaatiot voivat olla suoraan yhteydessä sinne. Siitä prosessi lähtee liikenteeseen. Lisäksi päivystävä käyttöpäällikkö hälytettiin selvitystyöhön. Tämän lisäksi olemme tehneet yhteistyötä järjestelmätoimittajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää