Operatiivinen toiminta 18.2.2022

Oulu-Koillismaan onnettomuudessa pelastaja upposi työkoneen mukana — asianosaisille henkistä huoltoa matalalla kynnyksellä

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella sattui tiistaina pelastajan hengen vaatinut työtapaturma.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella sattui tiistaina pelastajan hengen vaatinut työtapaturma.

Poliisi tiedotti tarkemmin pelastajan hengen vaatineesta onnettomuudesta perjantaina. Palopäällikön mukaan tapaturma sattui hyvin nopeasti.

Työsuojeluviranomainen ja poliisi tutkivat Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella tapahtunutta palomiehen menehtymistä. Mahdollisesti myös sisäministeriö tekee asiasta oman selvityksen, jossa arvioidaan sitä, onko ohjeissa tai toimintamalleissa tarkennettavaa. Pelastuslaitoskin tullee tekemään oman sisäisen selvityksen siitä, onko toimintaohjeissa ollut puutteita. 

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palomies menehtyi Oulunsalon ja Hailuodon välisen jäätielinjan vieressä pelastustoiminnan yhteydessä viime tiistaina. Onnettomuus tapahtui, kun palomiehet nostivat ylös jäihin juuttunutta, jäätien kunnostuksessa käytettävää työkonetta.

Palopäällikkö Heikki Levón kertoo, että työtapaturma sattui hyvin nopeasti ja yllätti paikalle olleet. Kun työvuoro palasi surulliselta tehtävältään, järjestettiin defusing eli jälkipurkutilaisuus, jota olivat vetämässä siihen perehtyneet henkilöt Jokilaaksojen pelastuslaitokselta. Ulkopuolelta tulleet vetäjät olivat paikallaan tässä tilanteessa.

”Työterveyshuolto järjestää asianosaisille henkistä huoltoa matalalla kynnyksellä. Kenellekään ei sitä tuputeta, mutta suositellaan, että työterveyshuoltoon ollaan yhteydessä, jos tarvetta ilmenee. Ihmiset reagoivat eri tavalla tällaiseen tilanteeseen. Toki myös työvuorossa seurataan tilannetta. Jokaisen kanssa ollaan oltu henkilökohtaisesti yhteydessä ja arvioitu sitä, miten hän jaksaa olla tapahtuneen jälkeen töissä”, Levón kertoo.

Tehtävänä oli irrottaa tamppari jäistä

Poliisi tiedotti perjantaina, että onnettomuudessa kuollut pelastaja oli vajonnut rinnekoneen mukana mereen. Jäätien kunnostuksessa ollut työkone juuttui jäihin Hailuodosta Oulunsaloon vievän jäätielinjan vieressä noin kolmen kilometrin etäisyydellä Hailuodosta. Tapahtumapaikalle oli mennyt useita pelastustoimen yksiköitä. 

Pelastustehtävänä oli ollut irrottaa lumeen juuttunut niin sanottu tamppari, joka oli ollut siirtämässä jäätieltä aurattuja lumimassoja syrjemmäksi jäätien reunasta. Lumeen juuttumisen lisäksi työkoneen keula oli ollut jäihin vajonneena. Tampparia oli vedetty traktorin avulla taaksepäin, samalla kun pelastaja oli ollut tampparin oviaukossa peruuttamassa sitä taaksepäin. Sen sijaan, että työkone olisi liikkunut taaksepäin, se oli tipahtanut keula alaspäin syvemmälle avantoon, vajoten siitä lopulta kokonaan upoksiin. Tampparin oviaukossa ollut pelastaja vajosi työkoneen mukana mereen, eikä häntä onnistuttu pelastamaan. 

Työtapaturman tutkinta etenee siten, että aluehallintovirasto tekee omia selvityksiään, joiden tulosten perusteella poliisi suorittaa oman tutkintansa. Poliisin mukaan kuolemasyyntutkinnasta ei tiedoteta enempää. 

Teksti: Esa Aalto, Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää