Operatiivinen toiminta 17.8.2016

Palokunnan nopea toiminta säästi miljoonia Jyväskylässä

Lapiontien palo lähti liikkeelle seinän vierelle pysäköidyn kuorma-auton suunnalta.

Lapiontien palo lähti liikkeelle seinän vierelle pysäköidyn kuorma-auton suunnalta.

Ripeästi sammutettu suuri rakennuspalo säästi teollisuuskiinteistöjä parin miljoonan arvosta Jyväskylässä keskiviikkona 17. elokuuta.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai aamulla kello 3.38 hälytyksen Jyväskylän Lapiotiellä sijaitsevassa teollisuuskiinteistön tulipalosta.

Lapiotietä lähinnä on Seppälän paloasema, jonka pelastusyksikkö saapui kohteeseen kuusi minuuttia hälytyksestä.

”Seppälän yksikön tiedustelun perusteella havaittiin, että kuorma-auto paloi hallin seinustalla. Palo levisi myös hallin kyljen siipiosan kattorakenteisiin”, kuvailee alkutilannetta päivystävä palomestari Sami Sauvala Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Päivystävä palomestari Sami Sauvala.
Päivystävä palomestari Sami Sauvala.

Kaksikerroksinen kiinteistö on rakennettu 1980–luvulla. Yli 1100 neliön kokoisessa kiinteistössä toimii alihankintakonepaja sekä asfalttipaikkauksia tekevä yritys.

Kyse oli suuresta rakennuspalosta. Paikalle hälytettiin yhteensä 11 sammutus- ja pelastusyksikköä Jyväskylästä, Laukaasta, Äänekoskelta ja Palokan VPK:sta. Palomiehiä oli sammutustehtävissä kaikkiaan noin 30.

Palo-osastointi kesti

Sankan savun takia ulkoapäin oli vaikea arvioida kiinteistön palo-osastointia. Tilanne kuitenkin selkiytyi ja selvisi, että toimisto-osan ja hallin palo-osastointi pitää.

”Rakenteet kestivät meidän tuloon asti. Saimme pysäytettyä palon etenemisen kattorakenteissa ja palo-osaston läpi”, Sauvala toteaa.

Päivystävänä päällikkönä toimineen pelastuspäällikkö Risto Helmisen mukaan uhkaavan palon leviämisessä oli kyse minuuteista.

”Onneksi kohde sijaitsi lähellä Jyväskylän paloasemia. Palo ei ollut päässyt kattohuovan alle. Seppälän paloasemalta päästiin nopeasti ensi-iskuun, joka osaltaan rajoitti palon leviämistä.  Mikäli ajomatka olisi ollut pidempi, niin olisi voinut käydä pahemmin”, Helminen sanoo.

Miljoonaluokan säästöt

Pelastustoimessa keskustellaan paljon tuottavuudesta. Jyväskyläläinen Juha Pylvänäinen on yksi Lapiotien teollisuuskiinteistön omistajista. Hän laskee, että palokunnan toiminta oli erittäin tuottavaa.

”Palokunnan toiminta säästi yhteensä 1,5 – 2 miljoonan euron omaisuuden, sillä suurin osa kiinteistöstä ja kaikki konepajan koneet saatiin pelastettua”, Pylvänäinen kertoo.

MJ-Koneistus Oy:n omistaja Jarkko Kiven mukaan yrityksellä on kahdeksan työkonetta, joiden arvo vaihtelee koneen koosta riippuen 50 000 – 200 000 euroon.

Palomies Timo Rämö ajoi kuorma-auton turvaan palavasta hallista.
Palomies Timo Rämö ajoi kuorma-auton turvaan palavasta hallista.

”Työkoneet säästyivät. Meillä on edessä lähinnä vain savu- ja vesijälkien siivous”, Kivi sanoo.

Palossa tuhoutui kiinteistön noin 150 neliön kokoinen laajennusosa, joka toimi Katutekno-yrityksen huolto- ja varastotilana.

”Yksi kuorma-auto paloi kokonaan sekä työkoneita ja työkaluja. Niiden osalta vahingot ovat noin 100 000 euron luokkaa”, Katuteknon toimitusjohtaja Olli Hytönen arvioi.

Hytösen mukaan yrityksen palovakuutukset ovat kunnossa. Lisäksi Hytönen on hyvillään siitä, että palomiehet saivat pelastettua osan yrityksen omaisuudesta.

”Palomies sai ajettu yhden kuorma-auton ulos hallista juuri ennen kuin katto romahti. Auton arvo on 50 000 – 70 000 euroa”, Hytönen kiittelee.

Poliisi selvittää palon syttymissyytä. Jälkien perusteella tulipalo näyttää lähteneen liikkeelle seinän vierelle pysäköidyn kuorma-auton suunnalta.

Teksti ja kuvat Mika Rinne

Lue lisää