Operatiivinen toiminta 11.12.2021

Palomestarin silmät näkevät nyt kauas kattavan kamerajärjestelmän ansiosta

Päivystävä palomestari Sami Hiltunen saa tilannekuvaa livenä kameroiden ansiosta, vaikka on vasta matkalla onnettomuuspaikalle.

Päivystävä palomestari Sami Hiltunen saa tilannekuvaa livenä kameroiden ansiosta, vaikka on vasta matkalla onnettomuuspaikalle.

Kanta-Hämeessä monessa pelastusyksikössä ja ambulanssissa on kamerajärjestelmä. Palomestari näkee jo etänä, mitä on tapahtunut. Tietopankista voi samalla tarkistaa, mihin ja miten kannattaa varautua. Tehokasta johtamista on myös tiivis yhteydenpito muiden viranomaisten kanssa.

Palomestari Sami Hiltunen alkoi kehittää tietopankkia kymmenisen vuotta sitten, ja nyt hän on jatkanut työtä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella. Hyppäsimme päiväksi päivystävän palomestarin kyytiin Hämeenlinnassa ja seurasimme, mitä apuvälineitä johtamiseen tuo tietopankin lisäksi myös kattava kamerajärjestelmä, joka ei ole edes kallis.

Kapasiteetti riittää 256 kameralle. Kameroita on eri yksiköissä ja ambulansseissa yhteensä nelisenkymmentä, ja ne ovat aina päällä. Myös dronet on kytketty kamerajärjestelmään. Yhden yksikön neljän kameran setti maksaa alvittomana noin tuhat euroa itse asennettuna.

”Kamerajärjestelmää on testattu Erillisverkkojen ryhmävideopalvelussa. Pian saadaan käyttöön myös Erillisverkkojen priorisoidut dataliittymät”, Hiltunen kertoo.

Yhteiset viikkopalaverit kenttäjohtajien kanssa ovat antoisia ja tukevat johtamista. Palomestari Sami Hiltunen ja tilannekeskuspäivystäjä Toni Lindholm esittelivät pelastuksen ja ensihoidon yhteistä, normaaliolojen tilanne- ja johtokeskusta poliisille ja samoihin tiloihin tulevalle Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystykselle.

Hän ei näe tekniikkaa aikaa vievänä riippakivenä, vaan johtamista tehostavana ja tilannekuvaa parantavana työkaluna. Turhaa työtä säästyy, kun tieto löytyy helposti ja nopeasti.

Tietopankissa on selkeät perustoimintamallit erityyppisiin onnettomuustilanteisiin. Parilla klikkauksella pääsee myös jatkotiedoteohjeisiin ja valmiisiin lomakkeisiin. Kaikkea ei voi eikä tarvitse muistaa ulkoa.

”Esimerkiksi Hornetistakin on kohde- ja pelastuskortit. Samoin toimintaohjeet, jos taivaalta tippuu vaikkapa avaruusromua, sattuu räjähdys tai sortuma.”

Sami Hiltunen on mukana viranomaisten yhteisen kenttäjohtamisjärjestelmän KEJOn testiryhmässä. Hän on omalla laitoksellaan myös PEKEn, Virven, KEJOn ja ERICAn pääkäyttäjä.

”On juuri selvinnyt, että tietopankin jatkokehitys esiselvityksen jälkeen jatkuu. Teen siitä myös yamk-opinnäytetyön.”

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää Pelastustiedosta 8/2021

Lisää tietopankista

Lue lisää