Operatiivinen toiminta 17.12.2016

Palomiehet pelastivat jäältä siipirikon joutsenen

Keski-Suomen pelastuslaitos sai torstaina kello 9.16 ilmoituksen Muuramesta, jossa ohikulkija oli havainnut pulassa olevan laulujoutsenen.
”Ohikulkija ilmoitti, että Muuratjärven jäällä on joutsen, joka ei pääse lentoon. Ohjeistin ilmoittajaa, että jäälle ei ole menemistä ilman asiallisia varusteita”, sanoo työvuorossa ollut palomestari Pentti Partanen Jyväskylän keskuspaloasemalta.

Muuramesta lintua pelastamaan lähti kolme palomiestä.

”Lintu oli noin sadan metrin päässä jäällä. Yksi meistä meni sitä kohti pintapelastuslautalla. Joutsen yritti päästä lentoon ja juoksi rantaan, mutta sain sen kiinni risukosta”, kertoo vanhempi sammutusmies Orvo Hautanen Muuramen sopimuspalokunnasta.

Jäältä pelastettu laulujoutsen on Hautasen mukaan menneen kesän poikasia.

”Se on nuori joutsen, joka ei ollut päässyt lähtemään muiden mukana etelän lämpöön. Se oli loukannut siivenkärkeään ja ei sen takia päässyt lentoon.”

Lintu vietiin Muuramen paloasemalle odottamaan hoitoon pääsyä.

”Saimme yhteyden erääseen henkilöön Toivakassa, joka kertoi hakevansa linnun hoidettavakseen. Muutama vuosi sitten oli samankaltainen tapaus ja silloin joutsen vietiin poliisin kyydillä Heinolan lintutarhaan”, Partanen muistelee.

Teksti: Mika Rinne

Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Lue lisää