Operatiivinen toiminta 2.10.2015

Pelastuslaitokset odottavat myrskyn yltymistä

Tapani-myrskyn tuhoja korjattiin Satakunnassa vuonna 2011.

Tapani-myrskyn tuhoja korjattiin Satakunnassa vuonna 2011.

Valio-myrskyn ennakoidaan iskevän tänään perjantaina iltapäivästä Suomen länsirannikolle ja kulkevan Keski-Suomen halki itää kohti. Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaat tuulet aiheuttavat tuhoja varsinkin maan keskivaiheilla.

Perjantaina iltapäivällä myrskyalueiden pelastuslaitoksissa elettiin vielä odottavassa tunnelmassa.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksella henkilövalmiuksia ei ole nostettu, mutta henkilöstön saatavuutta on ennakoitu. Tarvittaessa koko laitoksen organisaatio on käytössä.

”Meillä ei ole jatkuvasti valmiudessa olevaa tilannekeskusta, mutta johtokeskus on valmiudessa, tehtävät on jaettu, ja on kontaktoitu eri viranomaistahoja”, kertoo pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen.

Alueella on varauduttu saman kokoluokan myrskyyn kuin Eino-myrsky marraskuussa 2013.

”Odottelemme aika paljon tehtäviä. Kyllä se kovin rintama näyttää Keski-Pohjanmaan kohdalle iskevän. Nyt kun on vielä kostea maa ja lehdet puissa, varmaan tulee ainakin puun kaatumisia.”

Perjantaina iltapäivällä alueella oli irronnut jo kaksi peltikattoa. Alueella on kaksi päätoimista asemaa, joilla on valmiudessa toistakymmentä miestä.

”Meillä on 20 asemaa kaiken kaikkiaan. Uskomme, että saamme kahdeksasta yhdeksään henkilöä liikkeelle per asema.”

Normaalimiehityksellä Pohjanmaalla

Vaasassa puolestaan tuuli perjantai-iltapäivällä 11 metriä sekunnissa, ulompana merellä 16 metriä sekunnissa.

”Tuulee, muttei oikein voi myrskystä puhua. Keikkoja meillä ei ole ollut kuin kaksi pientä vahingontorjuntatehtävää. Käytännössä olemme olleet tilanneseurannassa”, Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Thomas Nyqvist kertoo.

Hänen mukaansa laitos pärjää normaalimiehityksellä. Se nostaa sopimuskumppaneiden valmiuksia sitä mukaa kuin tarvitsee.

”Johtaminen meillä on valmiudessa koko ajan. Jos rupeaa tulemaan paljon keikkaa, otetaan pari päivystäjää lisää johtokeskukseen”, Nyqvist kuvailee.

Nyqvist huomauttaa, että Pohjanmaalla on tiheämpi asemaverkko ja asemien välillä lyhyemmät välimatkat kuin esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, joka on nostanut sekä miehistö- että johtamisvalmiutta.

”Täällä resurssit eivät heti lopu”, sanoo Nyqvist.

”Lupsakka sää”

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jari Turunen kertoo, että myrskyn odotetaan aktivoituvan alueella kello 18. Johtokeskus on alueella seurantavalmiudessa ja perustetaan illan aikana, jos tarve vaatii.

”Siinä vaiheessa kun hätäkeskus ei enää välitä normaalisti vahingontorjuntatehtäviä, kiireettömät tehtävät otetaan tänne ja välitetään silloin perustettavien viiden pelastuskomppanian johtopaikoille, jotka välittävät tehtävät yksiköille.”

Myös varallaoloon on pyritty saamaan vähintään yksi ylimääräinen henkilö per paloasema.

”Miehistön valmiutta nostaa sekin, että olemme tiedottaneet henkilöstölle myrskystä ja siitä, että voi olla todennäköistä, että tulee kutsu tulla töihin.”

Turusen mukaan Pohjois-Karjalassa ennakkoon varautuminen on havaittu kokemuksen kautta hyvinkin järkeväksi.

Toistaiseksi Pohjois-Karjalan taivaalla näyttää rauhalliselta.

”Sää on vielä ihan lupsakka, ei ole myrskyn merkkejä”, Turunen kuvailee.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Tuomo Hurme

Lue lisää