Operatiivinen toiminta 23.12.2019

Pelastuslaitosten ja Rajavartiolaitoksen yhteistyö öljyvahingoissa sujunut hyvin – johtovastuu vaatii harjoittelua

Lokakuussa 2017 järjestettiin mittava öljyntorjunta- ja pelastusharjoitus Turun ja Naantalin satamiin johtavalla väylällä.

Lokakuussa 2017 järjestettiin mittava öljyntorjunta- ja pelastusharjoitus Turun ja Naantalin satamiin johtavalla väylällä.

Ympäristövahinkojen torjunnan johtovastuun siirtyminen Rajavartiolaitokselle on sujunut hyvin niin Rajavartiolaitoksen kuin rannikon pelastuslaitostenkin näkökulmasta.

Alusöljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan johtovastuu Suomen avomerialueilla siirtyi Suomen ympäristökeskukselta Rajavartiolaitokselle tammikuun 2019 alussa, kun pelastuslakiin tehtiin tarkennuksia.

Rajavartiolaitoksen meriturvallisuusjohtaja Ismo Siikaluoma arvioi Pelastustiedon Apelli-podcastissa, että lakimuutoksen jälkeen Rajavartiolaitoksen ja pelastustoimen yhteistyö on tiivistynyt entisestään.

”Olemme järjestäneet pelastuslaitosten kanssa paljon harjoituksia, käyneet yhdessä läpi ympäristövahinkojen torjuntasuunnitelmat ja sovittaneet niitä käytäntöön.”

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Juha Virto kertoo, että pelastuslaitoksen ja Länsi-Suomen merivartioston yhteistyö merialueilla on ollut vankalla pohjalla jo vuosikymmeniä. Syyskuussa allekirjoitettiin yhteistoimintasuunnitelma seitsemän länsirannikon pelastuslaitoksen ja Länsi-Suomen merivartioston kesken.

Johtovastuu testattiin tositilanteessa juhannuksen 2019 aatonaattona, kun Varsinais-Suomen merialueella havaittiin noin kymmenen kilometriä pitkä alusöljypäästö.

”Se oli oikeastaan ensimmäinen uuden lain mukainen tehtävä, jossa yhteistoiminta koeponnistettiin. Se meni käytännössä juuri kuten ajateltiinkin. Rajavartiolaitos johti toimintaa, ja pelastuslaitos toimi siinä apuna”, Virto kertoo.

Suuntaviivat hakusessa

Virto sanoo, että johtovastuu vaatii harjoittelua kaikilta osapuolilta, niin pelastuslaitoksilta kuin Rajavartiolaitokselta.

”Täytyy muistaa, että johtovastuu öljyvahingoista on alueesta riippuen pelastuslaitoksella tai Rajavartiolaitoksella, jolloin osaamisen ja harjoittelun tarve on molemminpuolinen.”

Virto huomauttaa, että kenttä toivoisi sisäministeriöltä nykyistä vahvempia suuntaviivoja toiminnalle.

”Nyt kansalliset suuntaviivat ovat jääneet taka-alalle. Toivon näkemystä siitä, mihin suuntaan ympäristönsuojelussa toimintaa pitäisi ylipäätään ohjata. Näin myös koulutusjärjestelmä tukisi toimintaa.”

Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Vesa Parkko kertoo, että asioita on ratkottu hyvässä hengessä lakimuutoksen ohjausryhmässä. Pelastuslaitos ja Suomenlahden merivartiosto ovat järjestäneet yhteisharjoituksia, ja merivartiosto on ottanut haltuun muun muassa kalusto-osaamista.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää