Operatiivinen toiminta 18.6.2019

Pelastustehtävissä Myanmarin rajalla työskennellyt ylipalomies kehottaa pelastusalaa kv-tehtäviin: ”Osaajia tarvitaan!”

Leiriteknikko Jari Tarvus paikallisten lasten kanssa leirin rakennusvaiheen alussa Myanmarin rajalla vuonna 2018.

Leiriteknikko Jari Tarvus paikallisten lasten kanssa leirin rakennusvaiheen alussa Myanmarin rajalla vuonna 2018.

Ylipalomies Jari Tarvus on työskennellyt 30 vuotta pelastusalalla ja viisi vuotta alan kansainvälisessä toiminnassa. Hän kuuluu Pelastusopiston koordinoimaan noin 200 ammattilaisen kansainväliseen pelastusmuodostelmaan Finn Rescue Teamiin.  FRT:n jäsenet toimivat maailman luonnonkatastrofien pelastustehtävissä Suomen valtion lähettäminä.

Vuonna 2018 Tarvus vietti kolme kuukautta Bangladeshin ja Myanmarin rajalla rakentamassa leiriä logistiikan parissa työskenteleville. Myanmarin hallinnon sortotoimia paennut rohingya-kansa muodosti paikalle arviolta 800 000 henkilön pakolaisleirin. Logistikot rakensivat leiriin yhdyskuntatekniikkaa.

”Se oli hyvin silmiäavaava, mielenkiintoinen kokemus. Huomasi ainakin sen, miten hyvin meillä on asiat täällä Suomessa.”

Tarvus on aina hakenut työhönsä uusia haasteita, ja kansainvälinen pelastustyö antaa myös perspektiiviä elämään Suomessa.

”Minulla on tietynlainen auttamisenhalu ja kiinnostus nähdä muutakin kuin sitä, miten me Suomessa tehdään asiat. Kotimaata osaa tuollaisen jälkeen arvostaa.”

Jokaiselle löytyy spesiaaliala

Tarvus uskoo, että kansainvälisen toiminnan siirtyminen Pelastusopiston alaisuuteen on hyvä piristysruiske.

”Nyt tiedottaminen on paljon aktiivisempaa, ja opistolla selvästi enemmän voimavaroja toiminnan pyörittämiseen. Hyvää on myös se, että nyt suunnitellaan, miten tämän ryhmän voimavaroja voitaisi käyttää kotimaassa.”

Hän näkee kansainvälisen toiminnan tulevaisuuden valoisana.

”Mielenkiintoa asiaan löytyy, ja puitteet ovat todella hyvät, kun Pelastusopiston tietotaito on käytettävissä.”

Tarvuksen mielestä erityisesti koulutukseen ja jatkuvasti kehittyviin varusteisiin pitäisi panostaa.

”Pitäisi pyrkiä pysymään kehityksen kärjessä ja jaksaa puurtaa. Suosittelen myös hakemaan koulutuksiin. Sinne tarvitaan niin paljon eri alan osaajia. Jokaiselle löytyy varmasti oma spesiaaliala.”

Seuraavassa Pelastustiedossa 4-5 keskitytään siihen, miten kansainvälinen osaaminen saataisiin hyötykäyttöön myös kotimaassa. Lehti ilmestyy 19. kesäkuuta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jari Tarvuksen kotialbumi

Lue lisää