Paloturvallisuus 4.11.2022
Facebook (23)

Rajoituslinja piti – muuten olisi ollut edessä isot talkoot

Täysin tuhoutunut rakennelma sijaitsi vain muutaman metrin päässä tehdashallista. Palo levisi seinää pitkin kattorakenteisiin. Ainekset oli pahempaan, mutta rajoituslinja piti.

Täysin tuhoutunut rakennelma sijaitsi vain muutaman metrin päässä tehdashallista. Palo levisi seinää pitkin kattorakenteisiin. Ainekset oli pahempaan, mutta rajoituslinja piti.

Automaattihälytys muuttui nopeasti keskisuureksi rakennuspaloksi, kun kohteesta soitettiin suoraan päivystävän palomestarin puhelimeen. Kattoelementtejä valmistavan LapWallin Vetelin yksikössä 16. elokuuta 2022 syttynyt tulipalo sitoi paljon resursseja – vedestä ja savusukeltajista uhkasi pula. Palo sai ilmeisesti alkuunsa kuumasta bitumista.

”Tulin Kokkolan paloaseman iltapäiväkahville kahden maissa, kun kahvitauko keskeytyi klo 14.04 automaattihälytykseen Veteliin. Tehtävälle hälytettiin vasteen mukaisesti yksi sammutusauto Vetelin paloasemalta kolmen kilometrin päästä kohteesta”, kertoo päivystävä palomestari Joonas Nuolioja.

”Kahden minuutin päästä tuli puhelu päivystävän palomestarin puhelimeen ja sanottiin, että täällä palaa oikeasti. Varmistin, että kohde oli sama. Lähdin liukutankoa kohti ja nostin vasteen keskisuureksi rakennuspaloksi klo 14.07. Tehtävään liittyivät naapurikunta Kaustisen sammutusauto ja säiliöauto sekä säiliöauto Vetelistä. Itse lähdin liikkeelle operaattorin kanssa.”

Nuolioja liitti tehtävään etupainotteisesti Kokkolasta myös raivausyksikön ja nostolavayksikön korkean paikan työskentelyä varten.

”Alueella oli bitumikattorullia isolla alueella. Noin 5000 m²:n tehdashallin vieressä muutaman metrin päässä oli ollut tilapäinen noin 15 m²:n rakennelma, jossa oli ollut pikipannu. Palo levisi tästä tehdasrakennuksen seinärakenteeseen ja kiipesi sitä pitkin vesikatolle.”

Palaneita bitumikattohuoparullia. Palon leviäminen tehdashallin sisäpuolelle saatiin estettyä. Tuotantolinjat eivät juuri vaurioituneet, ja tuotanto saatiin nopeasti käyntiin.

”Jouduimme työskentelemään 11 metrissä olevan harjakaton äärellä. Aloimme maasta käsin avata räystäsrakennetta raivausyksikön kouralla. Nostolavalta saimme vettä katon tasalta seinä- ja kattorakenteisiin. Palon seinärakenteisiin levittänyt tuuli kävi samalta suunnalta. Kun räystäspeltiä sai auki, palo sai lisää ilmaa, mutta saimme heti sammutusvettä perään. Ei ollut turvallista laittaa tässä vaiheessa miehiä ylös katolle ja räystäälle.”

”Vaikka sammutettiin kouran ja nostolavan avulla, palo jatkoi kuitenkin katolla hitaasti leviämistään. Katsoimme toiminnanharjoittajan kanssa, että 12 metrin päässä päätyseinästä katon rakenne muuttuu, mutta siitä ei ollut tarkempaa tietoa monien saneerausten ja laajennusten jälkeen. Mietin, että jos palo menetetään sen rajan yli, tulee isot talkoot. Rajoituslinja tehtiin siihen. Saimme nyt savusukeltajia katolle ja palo oli muutaman metrin päässä rajoituslinjasta. Avasimme bitumisen kattorakenteen moottorisahalla ja laikkaleikkureilla. Teriä meni paljon ja työ oli hidasta, mutta saimme palon pysähtymään siihen.”

Pitää olla riittävä suojaetäisyys

Joonas Nuoliojan mukaan palovaaralliset rakennukset tai rakennelmat pitää siirtää riittävän etäälle varsinaisesta rakennuksesta. Jos haetaan rakennuslupaa eri paloluokkaa olevalle rakennukselle, suojaetäisyyden tulee olla vähintään kahdeksan metriä ilman rakenteellisia palosuojauksia. Palovaarallisessa rakennuksessa suojaetäisyys on vähintään 15 metriä.

”Viimeisin palotarkastus kohteessa oli tehty joulukuussa 2021. Havaittuja puutteita ei ollut paljon, mutta tämä riski oli syystä tai toisesta jäänyt tunnistamatta.”

Tulta vastaan taisteli noin 50 henkilöä, suurin osa seitsemästä sopimuspalokunnasta. Moni päätoiminen on mukana sopimuspalokunnassa, ja siitä oli Nuoliojan mukaan iso hyöty tälläkin tehtävällä. Paikalla oli noin 20 sammutus- ja pelastusyksikköä sekä korkeariskisen työn takia ambulanssi, jota ei onneksi tarvittu. Pelastustoiminta päättyi klo 20 ja jälkivartiointi kesti aamukahdeksaan.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos

Lue koko juttu Pelastustiedon 7/2022 tulityösivuilta.

Lue lisää