Pelastustoimi 3.3.2022

Suomesta kerätään pelastusmateriaalia Ukrainan avunpyynnön mukaisesti – alan toimijoille lähetetty lista materiaalitarpeesta

Pomarkun VPK:n avustuserän uushankinta-arvo on 7000 euroa sis.alv.
Erässä on varusteet viidelle palomiehelle.

Pomarkun VPK:n avustuserän uushankinta-arvo on 7000 euroa sis.alv. Erässä on varusteet viidelle palomiehelle.

Suomalaiset pelastusalan toimijat vastaavat Ukrainan pelastustoimen avunpyyntöön. Parhaillaan kartoitetaan ukrainalaisten antaman listan mukaista materiaalia pelastuslaitoksilta, palokunnilta ja palokalustoyrityksiltä. Esimerkiksi Etelä-Savosta lähtee matkaan erilaisia ensihoitotarvikkeita sisältävä ambulanssi.

”Muutamat palokunnat ja pelastuslaitokset ovat jo ilmoittaneet lahjoittavansa materiaalia. Tietoa tarvikkeista kerätään sunnuntaihin 6. maaliskuuta saakka. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö koordinoi VPK-yhdistyksiltä kerättävää materiaalia”, palokuntajohtaja Petri Jaatinen kertoo.

Kumppanuusverkosto koordinoi pelastuslaitoksilta kerättävää materiaaliapua. Sisäministeriö koordinoi Suomesta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta lähetettävää apua kokonaisuudessaan. Kaikkien keräämä materiaaliapu kootaan ja toimitetaan keskitetysti.

Kumppanuusverkosto ja SPEK ovat tehneet yhdessä kyselyn pelastuslaitoksilta kerättävästä materiaalista, jota Ukraina on pyytänyt.

Avuntarve jatkuu vielä pitkään ja tarpeen mukaan materiaalia kerätään jatkossakin. Materiaaliapu toimitetaan sotatoimialueella siinä tahdissa kun sitä saadaan kerättyä.

Sota Ukrainassa koskettaa voimakkaasti myös maan pelastustoimea. Tehtävämäärät sodan keskellä ovat ennennäkemättömät ja Ukrainan pelastustoimi on menettänyt paitsi kalustoaan myös henkilöstöä. Ukrainan pelastustoimen edustajat ovatkin kääntyneet sekä EU:n pelastuspalvelumekanismin että kansainvälisten kontaktiensa puoleen avun saamiseksi sodasta kärsivään maahan.

Ukrainan pelastustoimi on ilmoittanut tarvitsevansa sammutusvarusteita, pelastuskalustoa, polttoainekäyttöisiä työkaluja ja majoitustarvikkeita. Kaikkien tarvikkeiden pitää olla hyväkuntoisia ja ehjiä. Listalla on parikymmentä erilaista tarviketta, lähtien henkilökohtaisista suojavarusteista, viestintävälineisiin, paloletkuihin, moottoriruiskuihin, ensihoitovälineistöön sekä moottorisahoihin ja hydraulisiin pelastusvälineisiin. Myös retkisänkyjä, -patjoja ja makuupusseja tarvitaan sotatoimialueella.

Tekstiä täydennetty 4.3.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Pekka Koivunen

Lue lisää