Operatiivinen toiminta 19.9.2016

Täydentävät sammutusmenetelmät Pelastusopiston opintoihin

Palomestari Arto Latvala, yliopettaja Ismo Huttu ja tutkija Marko Hassinen demonstroivat turvallisuusmessuilla kodinkoneiden tulipaloja.

Palomestari Arto Latvala, yliopettaja Ismo Huttu ja tutkija Marko Hassinen demonstroivat turvallisuusmessuilla kodinkoneiden tulipaloja.

Pelastusyksikön ensitoimenpiteitä täydentävät sammutusmenelmät -hanke on ottanut hyvin tuulta alleen. Viimekesäinen koulutuskierros sai positiivista palautetta, ja lisäksi hankkeen materiaalia on mukana Pelastusopiston tämän syksyn opinnoissa.

Pelastusopiston yliopettaja Ismo Huttu kertoo esitelleensä hankkeen tutkimustuloksia alipäällystökurssin teorialuennoilla ja näyttäneensä siellä koulutuskiertueen demoja.

Lisäksi pelastajien sammutus- ja pelastustekniikan opintojen ”vaihtoehtoiset sammutusmenetelmät” -luennolla on käsitelty hankkeen tutkimustuloksia.

”Me myös demoamme näitä asioita harjoituspäivinä palotalossa”, Huttu kertoo.

Tarkoitus on intergroida hankkeen tutkimustuloksia opintoihin pikku hiljaa ensi vuodesta lähtien. Suuria muutoksia ei ole luvassa.

”Idea on muuttaa oppimateriaalia siihen suuntaan, että kun teemme perusselvitysmalleja, mukana olisi optiona vaihtoehtoinen, täydentävä, kevyempi ja nopeampi versio. Mutta se ei tarkoita, että hylkäisimme perinteiset mallit.”

Pelastusopiston hankkeen takana on neljä aktiivista alan ammattilaista: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Arto Latvala, Pelastusopiston tutkija Marko Hassinen, tutkimusapulainen Tuomas Kuikka ja Ismo Huttu.

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 7, joka ilmestyy 5. lokakuuta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää