Operatiivinen toiminta 26.4.2019

Video: palomiehet savusukelsivat purettavassa kerrostalossa: ”Siinä joutui oikeasti tekemään töitä”

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen työvuorot eri paloasemilta pääsivät maistamaan harvinaista herkkua. Pelastussukellusohjeen mukaiset lämminsavuharjoitukset järjestettiin purettavassa kerrostalossa Espoon Suvelassa huhtikuun alussa.

Videolla palomiehet Hannu Karjalainen Kirkkonummelta ja Joona Saarinen Karkkilasta kertovat harjoituksesta.

”Oli hyvin lämpöä ja savukaasuja, näkyväisyys oli vähäistä. Siinä joutui oikeasti tekemään töitä”, Saarinen kertoo.

Savusukellustaitoa ylläpidetään vähintään kolmella vuosittaisella harjoituksella. Yhden harjoituksista tulee olla lämminsavuharjoitus, kuten nyt Suvelassa.

Olosuhteet kuin aidot

Kerrostalo on harjoituspaikkana poikkeuksellisen hyvä, koska sen ansiosta pystytään saamaan aikaan aitoa tilannetta vastaavat harjoitteluolosuhteet. Suvelan lämminsavuharjoituksissa poltettiin pääosin vain koivuhalkoja työturvallisuus- ja ympäristösyistä. Todellisissa huoneistopaloissa savu on mustaa ja hyvin myrkyllistä erilaisten rakennusmateriaalien ja irtaimiston palaessa.

”Harjoituksesta saadut palautteet kootaan vielä yhteen, mutta ensimmäiset kommentit olivat positiivisia. Tämä oli iso oppimistilaisuus niin kouluttajille kuin koulutettaville”, palomestari Mika Mäkelä sanoo.

”Kokemuksia ja näkemyksiä päästiin soveltamaan erilaisissa selvitysmalleissa porraskäytävässä.”

Sopimuspalokuntien harjoittelumahdollisuutta purettavissa kerrostaloissa selvitetään.

Hyödyllistä tietoa rakennusvalvonnalle

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos järjesti kiinteistön omistaneen Espoon Asunnot Oy:n isännöitsijöille, kaupungin rakennusvalvonnan edustajille ja medialle tutustumiskäynnin palomiesten harjoitukseen. Samalla halukkailla oli tilaisuus kokeilla, millaista on kantaa paineilmahengityslaitteita ja asianmukaisia suojavarusteita savua kertyvässä asuinhuoneistossa.

”Rakennusvalvonta sai hyvää tietoa rakennusten savunpoiston ja pelastusteiden merkityksestä.”

Kirstinharjun kuumaharjoitusta käsitellään myös MTV:n Studio-ohjelmassa 5. toukokuuta. Ohjelman aihe on kuolema, ja siinä haastatellaan harjoitukseen osallistunutta pelastuslaitoksen henkilöstöä.

Teksti ja kuva: Esa Aalto