Operatiivinen toiminta 28.7.2023

Palojalkineet käyttötestissä – Pelastajat sovittivat testiin tulleet palojalkineet

Pelastustieto aloitti vuoden mittaisen palojalkineiden käyttötestin.

Pelastustieto aloitti vuoden mittaisen palojalkineiden käyttötestin.

Pelastajat sovittivat neljä käyttötestiin tullutta palojalkinemallia. Alkutuntuma oli lupaava, mutta kysymysmerkkejäkin jäi. Luvassa on mielenkiintoinen vuoden mittainen käyttötesti.

Pelastajat käyttävät neljää palojalkinemallia vuoden ajan. Käytön aikana he kertovat, miten jalkineet toimivat kenttätyössä. Kokeilussa olevista palojalkineista kaksi mallia soveltuu kaikkiin pelastajan (F2A) töihin. Myös toiset kaksi mallia on luokiteltu palojalkineiksi (F1PA), mutta ne eivät sovellu savusukellukseen.

Pelastajat avasivat C.P.E. Finlandilta, Sieviltä ja Teknosafelta saamansa pakkaukset ja sovittivat jalkineita. Alkutuntuma jokaisessa jalkineessa oli mukava ja tukeva, vaikka jotkut ratkaisut mietityttivätkin.

Palojalkineiden suojaluokitus EN 15090:2012

F1PA
Soveltuu tavallisiin pelastustehtäviin sekä palon sammuttamiseen, maastopalojen sammuttamiseen, joissa palava aines on kasviperäistä, kuten metsä, pellot, istutukset tai viljelysmaa.

F2A
Soveltuu pelastustehtäviin, palon sammuttamiseen ja omaisuuden suojeluun rakennuksissa, suljetuissa rakenteissa, ajoneuvoissa, laivoilla tai vastaavissa palo- ja pelastustehtävissä.

Sievi AL GT Fire -jalkine soveltuu ulkopalojen sammuttamiseen.

Sievi AL GT Fire

Sievi AL GT Fire on perinteinen saapasmallinen ulkosammutukseen soveltuva palojalkine (F1PA). Jalkineessa on polyuretaani- ja kumikitkapohja, joka kestää kuumuutta 300°C asti. Pohjassa on Sievin kehittämä FlexStep-välikerros, joka valmistajan mukaan vähentää jalkoihin ja tukirankaan kohdistuvaa rasitusta. Lisäksi jalkineessa on Gore-Tex-vuori sekä vetolenkit, jotka helpottavat jalkineen pukemista.

Ominaisuuksia:
Palojalkinestandardi: F1PA (ulkopalot)
Naulaanastumissuoja: teräs
Varvassuoja: alumiini
Pintamateriaali: nahka
Kalvo: Gore-Tex
Kiinnitys: saapas, ei kiinnitystä
Valmistusmaa: Suomi

Arvio:
Pirteä, oranssi pohja kiinnittää heti huomion, muuten jalkine on perus, musta saapas. Vetolenkit huomataan pohjanväriä lukuun ottamatta pelkistetystä olemuksesta. Sovitettaessa vetolenkit keräävät kiitoksia. Jalkine kuvaillaan laadukkaan tuntuiseksi. Se istuu jalkaan hyvin ja napakasti – kuin sukka. Kävellessä jalkine on mukava ja kevyt. Kuminen kärkisuoja suojaa jalkineen arinta kohtaa kolhuilta.
”Sopii jalkaan paremmin kuin aiemmat palojalkineeni. Nämä ovat myös helpompi ja nopeampi pukea. Harmi, että näillä ei voi savusukeltaa.”

Muita kommentteja:
”Suht siro.”
”Ihmettelen, miksi näillä ei voi savusukeltaa.”
”Tilava varsi, nilkasta ahdas mutta ei puristava.”
”Tässä on paksumpi vuori kuin aiemmin käytössäni olleessa toisen valmistajan jalkineessa. Tämä toiminee yhdellä sukalla.”

Haix Special Fighter Pro -jalkine soveltuu sisäpalojen sammuttamiseen.

Haix Special Fighter Pro

Haix Special Fighter Pro on maiharityyppinen jalkine, joka muokataan sopivaksi molemmin puolin jalkapöytää jalkineen suuta kohti nousevin nauhoin. Jatkuvassa käytössä se kiinnitetään vetoketjulla. Jalkine soveltuu kaikenlaisiin sammutustehtäviin (F2A) ja siinä on vedeltä, bakteereilta, viruksilta ja vereltä suojaava Gore-Tex:n Crosstech-kalvo sekä Haixin oma ilmanvaihtojärjestelmä.

Ominaisuuksia:
Palojalkinestandardi: F2A (rakennuspalot)
Naulaanastumissuoja: metalli
Varvassuoja: komposiitti
Pintamateriaali: nahka
Kalvo: Gore-Texin Crosstech-kalvo
Kiinnitys: vetoketu
Valmistusmaa: Kroatia

Arvio:
Räyhäkkään, laadukkaan ja tyylikkään näköiset maiharijalkineet. Edessä olevassa vetoketjussa on käyttämistä helpottava lenkki, joka voisi olla hieman isompi. Myös jalkineen varren päässä olevaan vetolenkkiin kaivattiin hieman isompaa silmää.

On mielenkiintoista, miten vetoketjukiinnitys ja matala varsi toimivat kiireelliselle tehtävälle lähdettäessä.
Jalkine istuu hyvin ja tuntuu tukevalta, aluksi jopa jäykältä, verrokkisaapas oli tosin parhaat vuotensa nähnyt ja liiankin löysä.

Muita kommentteja:
”Vetoketjun sulkemisessa jalanasento on tärkeä. Se kerrotaan ohjeissa.”
”Haalareiden kanssa käytettäessä jalkineiden pukeminen vaatii harjoittelua.”
”Kuminen kärkisuoja vaikuttaa kestävältä.”
”Tukee erinomaisesti nilkkaa.”

Sievi AL GT Timber -jalkine soveltuu ulkopalojen sammuttamiseen.

Sievi AL GT Timber

Sievi AL GT Timber on maiharityyppinen jalkine, joka kiinnitetään nauhalla. Jalkine on tarkoitettu erityisesti moottorisahan käyttäjille suojaamaan viilloilta, mutta se toimii myös ulkosammutukseen soveltuvana palojalkineena (F1PA). Pohja kestää kuumuutta 300°C asti ja siinä on Sievin kehittämä FlexStep-välikerros. Memory foam -nilkkasuoja myötäilee jalkaa, tukee nilkkaa ja vaimentaa siihen tulevia iskuja. Lisäksi jalkineessa on Gore-Tex-vuori.

Ominaisuuksia:
Palojalkinestandardi: F1PA (ulkopalot)
Naulaanastumissuoja: teräs
Varvassuoja: alumiini
Pintamateriaali: nahka
Kalvo: Gore-Tex
Kiinnitys: nauha
Valmistusmaa: Suomi

Arvio:
Oranssi pohja ja tikkaus antaa hillittyä ilmettä muuten mustalle jalkineelle. Laadukkaan tuntuinen ja tyylikäs työjalkine. Ilmeisesti nilkkasuoja tekee nilkan alueesta todella tukevan. Nauhojen kiristys tehdään kahdessa osassa, jolloin jalkapöydän nauhoitus voidaan säilyttää kireänä, vaikka varren kiristystä löysätäänkin. Nauhakiinnityksensä takia jalkine soveltuu rajoitetusti nopeaan pukemiseen. Toisaalta jalkine on yllättävän tukeva, vaikka nauhat ovat siten auki, että se voidaan pukea kuin saapas. Ensiaskelilla jalkineet tuntuvat hieman raskaalta. Nauhakiinnityksen ja rajatun sammutuskäytön takia jalkineiden käyttö hälytystehtävillä mietityttää.

Muita kommentteja:
”Nauhojen lenkit ovat pyöristettyjä, ne tuntuvat helpottavan nauhojen kiristystä ja ilmeisesti vähentävät nauhojen kulumista.”
”Jämäkkä pohja.”
”Leveä lesti, varpaille hyvin tilaa.”
”Hyvä, kuminen kärkivahvike.”

Steitz Secura Firefighter Gore II -jalkine soveltuu sisäpalojen sammuttamiseen.

Steitz Secura Firefighter Gore II

Steitz Secura Firefighter Gore II on puolipitkä palojalkine, joka soveltuu kaikenlaisiin sammutustehtäviin (F2A). Se muokataan jalkaan sopivaksi edessä olevalla nauhalla. Jatkuvassa käytössä jalkine kiinnitetään ulkoreunassa olevalla vetoketjulla. Varusteluna ovat lisäksi Gore-Tex-kalvo ja valmistajan oma SECURA VARIO® -kantavaimennus, joka voidaan säätää käyttäjän painon mukaan.

Ominaisuuksia:
Palojalkinestandardi: F2A (rakennuspalot)
Naulaanastumissuoja: teräs
Varvassuoja: teräs
Pintamateriaali: nahka
Kalvo: Gore-Tex
Kiinnitys: vetoketju
Valmistusmaa: Saksa

Arvio:
Puolikorkealla varrella varustettu jalkine kuvataan ulkonäöltään erittäin asialliseksi ja rock-henkiseksikin. Kokomustan jalkineen ulosannin rikkovat punaiset yksityiskohdat. Sovitettaessa jalkine on jämäkkä ja nilkkaa hyvin tukeva.

Vetoketju on yllättävästi ulkoreunalla, mikä voi olla sisäreunaa parempi paikka, jos jalkinetta käytetään ilman haalareita. Tällöin vetoketjut eivät hankaa toisiaan rikki. Saappaan takana on jalkinetta myötäilevä vetolenkki. Se saisi olla väljempi, jotta sormet mahtuisivat paremmin väliin. Palohaalareiden kanssa pukeminen saattaa vaatia toisenlaisen tavan perussaappaisiin verrattuna. On mielenkiintoista, miten pitkä vetoketju toimii kiireessä puettaessa.

Muita kommentteja:
”Sovitettaessa jopa kankeat, verrokkisaappaat tosin ovat 20 vuotta vanhat.”
”Jalkineen kärkisuojus on nahkaa, lieneekö kestävä ratkaisu?”
”Lesti on kapean näköinen mutta istuu jalkaan hyvin, mukavan tuntuinen jalkine.”

Teksti ja kuvat Marko Partanen

Pelastajat käyttävät jalkineita läpi vuoden. Kokemuksista kerrotaan seuraavan kerran kesän jälkeen.
Seuraa testin etenemistä Pelastustiedosta.

Lue lisää