Maailman Mielenterveyspäivää vietetään huomenna lauantaina. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa mielen reaktioihin liittyen.
Suomen Palopäällystöliitto tekee työtä mielenterveyden puolesta ja haluaa muuttaa pelastusalan kulttuuria inhimillisemmäksi. Liiton MentalFireFit-hanke edistää henkisen hyvinvoinnin huomioimista pelastusalalla esimerkiksi koulutusten ja työpajojen muodossa.
MentalFireFit-hankkeen työ alkoi vuonna 2013 pelastusalan henkisestä työsuojelutoimikunnasta. Käynnissä oleva hanke auttaa pelastusalaa ymmärtämään paremmin mielenterveyden vaikutusta työkykyyn.
”Vaikutamme avoimemman keskustelukulttuurin rakentumiseen ja teemme tutuksi menetelmiä henkisen kuormituksen vähentämiseksi”, kertoo MentalFireFit-hankkeen projektipäällikkö Saku Sutelainen Suomen Palopäällystöliitosta.
Liitto kertoo hankkeen avanneen useita kanavia henkisen kuorman käsittelyyn.
”Henkinen kuormitus vaikuttaa aivojen toimintaan, mutta kuormituksen purkamiseen on olemassa useita erilaisia työkaluja. Niitä käyttämällä voimme helpottaa työn kuormituksen vaikutuksia.”
Työkaluja henkisen kuorman käsittelyyn ovat esimerkiksi vertaisverkostot, hyvien käytäntöjen esiintuominen, koulutukset, työnohjaus ja jälkipurkutoiminta.
”Haluamme muuttaa pelastusalan kulttuuria yhä inhimillisemmäksi.”
MentalFireFit-hanke tekee yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n kanssa koulutuspaketin henkisestä työsuojelusta esimiestyötä tekeville.
Verkkokoulutuksessa tarjotaan tietoa ja työkaluja henkiseen kuormituksen tunnistamiseen ja toteuttamiseen.
Lisäksi Palopäällystöliitto panostaa työhyvinvoinnin edistämiseen käsittelemällä esimerkiksi työkyvyn johtamiseen ja tukemiseen liittyviä teemoja. Liiton tavoite on tuoda työhyvinvoinnin merkitystä esiin koko työyhteisön tasolla.
”Toimimme keskustelukulttuurin edistämiseksi. Tunnistamme tarpeen ihmisen ja työyhteisön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sen tukemiseen”, painottaa toiminnanjohtaja Ari Keijonen.
Suomen Palopäällystöliitto kannustaa myös muita työyhteisöjä ja organisaatioita tarttumaan mielenterveyden ylläpidon ja huoltamisen merkitykseen.
Lähde: SPPL. Kuva: Pixabay
Lue lisää MentalFireFitistä myös Pelastustiedon numerosta 7/2020.