Paloturvallisuus 4.11.2023

Kipinä tai vika holvisahassa luultavasti sytytti tulipalon purkutöiden yhteydessä

Riihikallion koulun kattorakenteisiin levinnyt tulipalo oli haastava sammuttaa.

Riihikallion koulun kattorakenteisiin levinnyt tulipalo oli haastava sammuttaa.

Tuusulan Riihikallion koulun purettavan osan purkutöiden yhteydessä syttyi tulipalo 15. kesäkuuta 2023 kuumana kesäpäivänä. Voimakkaan savunmuodostuksen takia alueelle annettiin vaaratiedote. Kattorakenteen monikerroksisuus hankaloitti sammutustyötä, jossa hyödynnettiin muun muassa nostolavaa ja kourayksikköä. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen lisäksi sammutukseen osallistui myös moni alueen sopimuspalokunta ja Helsingin pelastuslaitos.

 ”Olin paikalla työnjohtajana purkutöiden aikaan ja nytkin. Rakennuksen yläpohjassa oli noin 200 mm paksu teräsbetoninen holvi. Husqvarnan isolla holvisahalla sahattiin vuonna 1968 valettua betoniholvia. Paineistettuun vesijohtoverkkoon kytketyssä holvisahassa oli vesijäähdytetty terä ja keskus­yksikkö”, kertoo vastaava mestari Sauli Partti Rakennusliike U. Lipsanen Oy:stä.

”Kahdesta vaihtoehdosta ensimmäisessä sahasta lähti kaiken vesisuihkun seasta kipinä, joka sytytti tulipalon. Toisena vaihtoehtona on laitteen vikaantuminen. Minulle ei ole vielä tässä vaiheessa selvinnyt kummasta oli kyse. Laitteen valmistajan ohjeiden mukaan kyseinen sahaus ei ole tulityötä. Betoniholvia sahaavalla oli paineellisen veden lisäksi mukana myös käsisammutin.”

”Holvin päällä oli keltainen eristysvilla ja sen päällä senkaltainen paperi, jota vuonna 1968 käytettiin. Tämä yhdistelmä syttyi vuosikymmenten aikaan kertyneen pölyn kanssa. Tila oli matala ja tyhjää tilaa vain 20–30 senttiä. Ilmaraon jälkeen tulevat vesikaton puurakenteet, muun muassa raakaponttilaudoitus. Päällimmäisenä on vesikattokermi. Raakapontin ja matalan tilan väliin syntyi hormirakenne. Lopputulos kuivissa rakenteissa on kaikkien selvillä.”

Päällekkäisiä kerroksia

Matalan välitilan takia sammuttaminen oli vaikeaa ja palava bitumikermi savuttaa voimakkaasti. Partin mukaan paloa ei saatu osastoitua ja vesikattoremonttiakin oli tehty kahdesti. Kallistuksia oli korjattu ainakin lekasoralla ja villalla. Päällekkäisiä rakenteita ja kerroksia oli paljon, siksi palo oli niin voimakas.

Rakennus purettiin Sauli Partin mukaan nyt kaksi vuotta aiottua aikataulua aiemmin tulipalon takia. Uuden koulurakennuksen vaatiman tilan takia koulusta piti purkaa pois ainoastaan 8×8 metrin kokoinen nurkka.

”Odotamme virallisia lausuntoja ennen kuin katsotaan, mitä toimia tämä mahdollisesti aiheuttaa. Tällä hetkellä ei ole edes tarvetta vastaaviin töihin. Tällaista ei ole tapahtunut aiemmin omalla urallani eikä toivottavasti tapahdukaan”, Sauli Partti sanoo.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuva: Sauli Partti

Juttu on julkaistu Pelastustiedossa 6/2023. Lue lisää tulitöistä numerosta 7/2023, joka ilmestyy 15. marraskuuta.

Lue lisää