Paloturvallisuus 17.6.2023

Kytöpalo eteni seinärakenteessa

Seinää jouduttiin repimään auki kytöpalon kiinni saamiseksi.

Seinää jouduttiin repimään auki kytöpalon kiinni saamiseksi.

Elintarvikekäyttöön soveltuvaa kuluttajapakkauskartonkia, erikoislaminaattipaperia sekä ekologisia puutuotteita valmistavan MM Kotkamillsin teollisuuskiinteistössä syttyi maaliskuun puolivälissä huoltotöiden yhteydessä tehdystä hitsaustyöstä kytöpalo, joka saatiin kuitenkin nopeasti hallintaan.

Suureen teollisuuslaitokseen hälytetään pelastuslaitoksen yksiköt suuren vasteen mukaisesti. Kohteeseen tuli kaikkiaan 14 yksikköä Kymenlaakson pelastuslaitokselta, mutta sammutustyöhön niistä osallistui vain muutama, koska palo osoittautui niin pieneksi.

Kohteessa hitsattiin laippaliitosta. Tulitöiden tekijä ja avustaja olivat varautuneet hyvin, sillä käytössä oli riittävästi alkusammutuskalusto ja muutaman metrin päässä oleva pikapaloposti oli vedetty valmiiksi tulityöpaikalle. Hitsattavan kohteen takana oli seinärakenne, joka ei ole täysin tiivis ja siinä on myös eristevillaa. Seinärakenteeseen oli ajan saatossa päässyt myös sen verran likaa, kuten sahanpurua, että kuumentamisen yhteydessä ne syttyivät.

Savua seinärakenteesta

”Tekijät huomasivat, että seinärakenteesta alkaa tulla savua ja yrittivät sammuttaa, mutta eivät päässeet rakenteen sisälle sammuttamaan. He hälyttivät tehdaspalokunnan, joka alkoi repiä seinää auki. Pian huomattiin, että toistakymmentä metriä korkealla olevalta räystästasolta tulee savua. Silloin hälytettiin paikalle pelastuslaitoksen yksiköt”, tehdaspalokunnan päällikkö Ari Siekkinen kertoo.

Pelastuslaitos petasi rakennuksen ulkopuolelle nostolava-auton ja kytöpaloa tutkittiin lämpökameran avulla. Seinärakennetta irrotettiin akkuporakoneella ja sorkkaraudalla ja pieni kytöpalo saatiin kuriin.

Kuvassa palomies selin ja pelastuslaitoksen nostolavayksikkö teollisuuskiinteistön ulkopuolella.
Nostolava pedattiin kohteen ulkopuolelle.

”Arviolta seinää jouduttiin purkamaan 15 neliön alueelta. Palo levisi seinärakenteessa sivuttaissuunnassa. Kun villaa saatiin pois, paloon päästiin kunnolla käsiksi”, tilannetta johtanut palomestari Arto Pirinen kertoo.

Kun tehdaspalokunta oli saanut rajattua palon syttymisalueelle, raivasi pelastuslaitos palopesäkkeet.

Pirinen pitää tällaisissa kohteissa yhteistyötä tehdaspalokunnan ensiarvoisen tärkeänä. He tuntevat kohteen ja heiltä saa paikkatietoa nopeassa tilanteessa. Pelastuslaitos käy myös pari kertaa vuodessa tutustumassa teollisuuslaitoksen tapaiseen erityiskohteeseen.

”Tulitöistä aiheutuvat syttymiset eivät ole kovinkaan yleisiä. Niihin kuitenkin varaudutaan hyvin ja ne toteutetaan suunnitelmallisesti”, hän sanoo.

Harvinaisia paloja

Näin oli tehty myös tässä tapauksessa. Silti rakenne oli päässyt syttymään. Ari Siekkinen sanoo, että MM Kotkamillsin tehtaalla tulitöistä aiheutuvat palot ovat hyvin harvinaisia. Yleisempiä ovat laiterikoista aiheutuvat syttymiset.

”Tehtaalla tehdään päivittäin tulitöitä. Tulitöitä tekevät pääasiassa ulkopuoliset urakoitsijat, mutta jokainen tehdasalueella tulitöitä tekevä perehdytetään huolellisesti ja tulityökorttikoulutusta annetaan säännöllisesti. Tehdaspalokunta antaa ympäri vuoden alkusammutuskoulutusta”, Siekkinen kertoo.

Tulitöitä tehdään päivittäin.

Tulityölupia myöntävät osastojen ja vuorojen vastaavat. Myös tehdaspalokunta saa tiedot myönnetyistä luvista.

Ari Siekkinen aloitti palokunnan päällikkönä viime vuoden elokuussa ja tämä oli hänen työuransa ensimmäinen tulitöistä syttynyt palo.

”Toki näissä on riski pahemmillekin vahingoille. Tässä tapauksessa toiminta oli opitun mukaista ja vahingot jäivät niin vähäisiksi, ettei niistä aiheutunut katkosta tuotantoonkaan.”

Siisteyteen satsataan

Tapahtunutta on myös käyty läpi. Siekkisen mukaan jatkossa pitää kohteen siisteyteen satsata entistäkin enemmän.

”Rakenteiden katvealueet pitää siivota paremmin, vaikka paineilmalaitteella puhaltamalla. Tulityölupaa myönnettäessä käydään tekijän kanssa katsomassa tulityöpaikka ja yritetään eliminoida riskit ennalta parhaalla mahdollisella tavalla.”

Hänen mukaansa tässäkin oli toimittu opitun mukaisesti, mutta valitettavasti seinärakenteen sisälle on mahdotonta nähdä. Siivoukset ja suojaukset oli tehty asianmukaisesti.

”Tällaista kohdetta onkin äärimmäisen vaikeaa saada tyystin puhtaaksi eikä syttymiltä valitettavasti voida koskaan kokonaan välttyä.”

Myös vaihtoehtoisia tulityömenetelmiä harkitaan aina ja ensisijaisesti käytetään mekaanisia työvälineitä.

”Esimerkiksi tässä tapauksessa ei muutakaan menetelmää voitu käyttää kuin hitsausta.”

Tehdaspalokunnassa on päällikön lisäksi kaksi kalustonhoitajaa. Prosessissa työskentelee 20 oman toimintansa ohella palomiehenä työskentelevää henkilöä, jotka osallistuivat myös tämän palon sammuttamiseen.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Ari Siekkinen

Lisää asiaa tulitöistä Pelastustiedossa 4/2023, joka ilmestyy 21. kesäkuuta.

Lue lisää