Paloturvallisuus 17.1.2017

Palokuolemia viime vuonna 82 – joulukuussa piikki tilastoon

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta. Turvallisuusmessuilla esiteltiin viime vuonna täydentäviä sammutusmenetelmiä ja nähtiin, kuinka nopeasti esimerkiksi huoneistopalo leviää.

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta. Turvallisuusmessuilla esiteltiin viime vuonna täydentäviä sammutusmenetelmiä ja nähtiin, kuinka nopeasti esimerkiksi huoneistopalo leviää.

Tulipaloissa kuoli viime vuonna 82 ihmistä, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Järjestön seurannan mukaan vuoden 2016 palokuolemaluku on neljä enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin palokuolemia oli siis 78.

Vielä syksyllä näytti, että vuonna 2016 palokuolemia olisi edellistä vuotta vähemmän. Marraskuun loppuun asti määrä olikin kohtuullinen, mutta joulukuun neljätoista tapausta vetivät tilaston nousuun.

Heinäkuu oli erityisen positiivinen poikkeus tilastoinnin historiassa. Ensimmäistä kertaa kukaan ei kuollut tulipaloissa kalenterikuun aikana.

”Nämä luvut menevät vielä normaalin tilastollisen vaihtelun piikkiin, eivätkä muuta sitä tosiasiaa, että paloturvallisuus on muutaman viime vuoden aikana selvästi parantunut”, painottaa SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino. Palokuolemien viiden edellisen vuoden keskiarvo oli vuosikymmenen vaihteessa tasan sata, nyt alle 80.

Myös rakennus- ja asuntopaloja oli vuonna 2016 hienoisesti edellisvuotta enemmän. Rakennuspaloja ja -palovaaroja oli viime vuonna noin 5500, lisäystä noin 300. Asuinrakennuspaloja taas oli reilut 3100, lisäystä noin 260. Tulipaloluvutkin ovat parantuneet viime vuosina.

”Muutama vuosi sitten paloautot lähtivät Suomessa hälytyskeikalle koteihin kymmenen kertaa joka päivä. Nyt luku on noin kahdeksan. Kehitys on ollut hyvää ja nopeaa. Parantamisen varaa kuitenkin on, koska suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta”, sanoo Ilpo Leino.

Tiedot palokuolemista perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurantaan ja pelastusalan Pronto-tietokantaan, tiedot rakennuspaloista jälkimmäiseen.

Lähde: SPEK

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää