Suurpalolta ja henkilövahingoilta vältyttiin, vaikka aineksia pahempaan oli.
Turussa Humalistonkadulla sijaitsevan taloyhtiö Auralinnan linjasaneerauksen yhteydessä haluttiin poistaa vanha öljysäiliö toukokuun puolivälissä. Se oli poistettu käytöstä jo aikapäiviä sitten.
”Tyhjennetty ja pesty, siitä on 15 vuotta aikaa. Siellä on ollut luukut auki, eikä mitään kaasuja ollut jäljellä. Meitä oli neljä henkeä sitä tarkistamassa”, kertoo vastaava työnjohtaja Petri Tammi.
Työmenetelmäksi valikoitui plasmaleikkaus, jolla säiliö oli tarkoitus purkaa palasiksi. Työ ehti edetä viitisentoista senttimetriä ylhäältä päin, kun alkoi muodostua runsas ja sankka savu.
Päivystävän palomestarin Marko Virolaisen mukaan tulityölupaprosessi oli tehty oppikirjan mukaan.
Jotain oli kuitenkin jäänyt huomaamatta. Ylhäällä katonrajassa oli H-palkisto, jonne ei urakoitsijan mukaan millään nähnyt, ja siellä oli vanhaa öljymäskiä tai muuta herkästi syttyvää.
”Savunmuodostus oli heti niin voimakasta, ettei alkusammutukseen ollut mahdollisuutta, vaikka paikalla oli välittömästi käyttöön otettavissa käsisammuttimet. Henkilöiden oli paettava sokkeloisesta ja matalasta kellarista välittömästi”, palomestari Virolainen kertoo.
Pelastuslaitos sai hälytyksen aamupäivällä kello 10.16. Sammutustöihin osallistui seitsemän yksikköä.
”Teimme savusukelluksen sinne, mutta tällaisen kohteen tavoittaminen sokkeloisessa kellarissa on hankalaa, kun näkyvyys on nolla. Siinä puhutaan jo riskeistäkin”, Virolainen sanoo.
Kellarilabyrintti oli lisäksi epätasainen, matala ja kuuma. Lämpökameran lukemien mukaan savujen lämpötila oli ainakin jossain vaiheessa 200–300 astetta.
Savua levisi kattilahuoneen yläpuolisiin liiketiloihin, porraskäytävään ja asuntoihin, sitä purkautui katutasossa olevasta kellarin ikkunasta ja katolla olevista ilmanvaihtohormeista. Suurpalolta ja henkilövahingoilta vältyttiin, vaikka aineksia pahempaan oli.
Tammi kertoi myös, että häntä epäiltiin pelastusrikkomuksesta. Kesä–heinäkuun vaihteessa tuli tieto, että esitutkinta on päättynyt ja rikosta ei ole tapahtunut.
”Se oli vahinko, mitä ei tietenkään pitäisi päästä tapahtumaan. Jälkiviisautena päätin, että en koskaan myönnä tällaiseen öljysäiliöön tulityölupaa, jos ei ole palokunta paikalla”, Tammi sanoo.
Teksti: Jarkko Sorjonen
Kuva: Riitta Salmi/Turun Sanomat
Lue koko juttu tulityösivuilta Pelastustiedosta 6/2022.