Paloturvallisuus 23.2.2022

Tulityökoulutuksen uranuurtaja –Palontorjunta-lehden artikkeli Pitäjänmäen tulipalosta kiinnosti

Viljami Vuorela on kouluttanut tulitöitä viidellä vuosikymmenellä.

Viljami Vuorela on kouluttanut tulitöitä viidellä vuosikymmenellä.

Viljami Vuorela on tulityökoulutuksen uranuurtaja. Hän kiinnostui asiasta lukiessaan vuonna 1987 Palontorjunta-lehdestä elektroniikkavaraston tulipalosta, joka oli syttynyt Helsingin Pitäjänmäessä polttoleikkauksen takia.

”Olen kouluttanut tulitöitä viidellä vuosikymmenellä ja edelleen annan tulityökoulutuksia. Nykyään teen sitä Helpe Oy:ssä, joka antaa erilaisia turvallisuuskoulutuksia erityisesti yrityksille.”

Vuorela valmistui palomieheksi 42 vuotta sitten. Ensimmäinen kesämiespesti oli Tammisaaren paloasemalla vuonna 1976. Esimieskurssin jälkeen hän kävi palomestarikurssin vuonna 1983 ja oli siihen aikaan nuorimpia palomestariksi valmistuneita. Sen jälkeen hän työskenteli opettajana opistossa ja turvallisuuspäällikkönä vakuutus- ja lentoyhtiöissä.

”Palovaarallisissa tulitöissä on riskit kyettävä minimoimaan. Myös vaihtoehtoista työtapaa pitää miettiä.”

”Nyrkkisääntö on, että riskit pitää tunnistaa ja arvioida. Poistaa poistettavat tai vähentää, ellei voida poistaa. Riskien toteutumista varten pitää olla suunnitelma niiden eliminoimiseksi.”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Artikkeli on julkaistu Pelastustiedossa 9–10/2021. Lisää mielenkiintoista asiaa tulitöistä numerossa 1/2022, joka ilmestyi 16. helmikuuta.

Lue lisää