Pelastustoiminta 20.11.2020

Paloturvallisuusviikko kehottaa huolehtimaan ikäihmisten kotien paloturvallisuudesta

Huomenna lauantaina alkaa Paloturvallisuusviikko, jonka erityishuomiossa on tänä vuonna ikäihmisten kotien paloturvallisuudesta huolehtiminen.

Paloturvallisuusviikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on parantaa kansalaisten paloturvallisuustaitoja herättämällä yhteiskunnallista keskustelua aiheesta.

Viikon sanomana on, että tulipalosta selviytyminen on myös kaikkien kansalaisten omissa käsissä. Tulipalon syttyessä oikea toiminta ensimmäisten minuuttien aikana ratkaisee.

Tämän vuoden kampanjan keulakuvina toimivat julkisuudesta tutut jalkapallomaalivahti Lukas Hradecký, malli–juontaja Viivi Pumpanen, juontaja Esko Eerikäinen ja hyvinvointivalmentaja Nanna Karalahti.

He esiintyvät muun muassa kampanjan paloturvallisuusohjeita jakavissa tietoiskuvideoissa, somepostauksissa ja Virtuaalinen  päivä paloasema -nettisovelluksessa.

Virtuaalinen päivä paloasemalla jatkaa Paloturvallisuusviikkoon kuuluvan Päivä paloasemalla -tapahtuman perinnettä. Viime vuonna tapahtumaa oli mukana järjestämässä noin 360 paloasemaa ympäri Suomen. Aseman tiloissa perheen pienimmät pääsivät tehtävärastien parissa tutustumaan kodin paloturvallisuusasioihin: miten tulipaloja ehkäistään, miten palovaroitin pidetään toimintakunnossa, miten tulipaloja sammutetaan itse ja miten tulipalosta poistutaan turvallisesti.

Tänä vuonna tapahtuma toteutetaan täysin virtuaalisesti tartuntojen välttämiseksi ja pelastustoimen toimintakyvyn turvaamiseksi.

Nettisovelluksessa asemaa, sen toimintaa ja hälytystehtävän kulkua on muun muassa kuvattu vapaastikäänneltävänä, 360-asteisena videona.

”Paloturvallisuusviikko saa turvallisuussanomaa levitettyä”

Tapahtuman järjestäjiin kuuluva Suomen Pelastusalan Keskusliiton turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila on odottavainen tämän vuoden tapahtumasta.

”Aiempien vuosien kävijät ovat pitäneet tapahtumista, ja kerätyn palautteen perusteella paloasemat ovat saaneet hyvin levitettyä turvallisuuden ilosanomaa”, Hassila kertoo.

”Toivon, että pelastusalalla pidetään tänäkin vuonna Paloturvallisuusviikkoa ja sen sanomaa esillä somessa ja julkisuudessa.”

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoito, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, ja Nuohousalan Keskusliitto.

Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina toimii LähiTapiola.

Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.

Helsingin pelastuslaitos jakaa palovaroittimia yhdessä sosiaalitoimen kanssa

Paloturvallisuusviikon aikana Helsingin pelastuslaitos alkaa jakaa  palovaroittimia yhdessä sosiaalitoimen kanssa.

”Jakamamme palovaroittimet on varustettu pitkäikäisillä paristoilla, joita ei tarvitse lainkaan vaihtaa palovaroittimen käyttöiän aikana (5-10 vuotta). Riittää, että varoittimen kiinnittää kattoon”, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen turvallisuusviestinnän suunnittelija Annukka Saine-Kottonen laitoksen tiedotteessa.

Jakelu toteutetaan Myllypuron palvelupisteessä. Sosiaalitoimistossa asioivat voivat saada varoittimen mukaansa, jos sitä tarvitsevat. Yhteistyötä on tarkoitus jatkaa ja laajentaa sen toimintamuotoja vuonna 2021 nyt saatavien ensimmäisten kokemusten perusteella.

”Sanotaan, että palovaroitin on halpa henkivakuutus, mutta senkin hankinta saattaa jäädä, jos talous on tiukilla”, Saine-Kottonen jatkaa.
Päijät-Hämeessä jaetaan palovaroittimia vähävaraisille

Myös Päijät-Hämeessä jaossa palovaroittimia vähävaraisille

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoima Paloturvallisuusviikon kampanja jakaa palovaroittimia vähävaraisille Päijät-Hämeessä. Palovaroittimia on jaossa Päijät-Hämeessä ruokajonoissa ja erilaisissa tilaisuuksissa marras−joulukuussa.

Mukana hankkeessa ovat Lahden Operaatio Avoin Ovi, Launeen Miestenilta, EHYT ry:n Elokolot, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston, Suomen köyhyyden vastainen verkosto EAPN-Fin, Nuohousalan Keskusliitto sekä Päijät-Hämeen pelastuslaitos.

Palovaroittimet on hankittu Palosuojelurahaston Paloturvallisuusviikolle antamalla avustuksella.

”Paloturvallisuus ei ole pelkkä yksityisasia. Jos kerrostalossa tuli pääsee yhdessä asunnossa irti, on palon ja varsinkin savun leviämisen vaara porraskäytävään ja muihin asuntoihin olemassa. Siksi ihan jokaisessa asunnossa on tärkeää havaita palovaara ajoissa – asukkaiden tulotasosta riippumatta”, sanooPäijät-Hämeen pelastuslaitokselta riskienhallintapäällikkö Marjo Oksanen laitoksen tiedotteessa.

Virtuaalinen paloasema on auki 21.11.–6.12. Paloaseman kielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Pe 20.11. klo 17.18: Uutiseen lisätty osuus Päijät-Hämeen palovaroitinjakelusta.

Teksti: Petri Vanhanen. Lähteet: SPEK, Helsingin kaupungin pelastuslaitos ja Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Kuva: paloturvallisuusviikko.fi

Lue lisää