Pelastustoiminta 14.8.2020

Suomen suurin öljyntorjunnan testausallas rakenteilla Kotkaan – pelastuslaitokset: ”Erittäin hyvä, että tällainen saadaan”

Kotkaan on rakenteilla Suomen suurin öljyntorjunnan testaus- ja harjoitteluallas. Ensi vuoden syksynä valmistuva allas mahdollistaisi harjoittelun ja testauksen oikeilla öljylaaduilla.

Altaan mahdollisia käyttäjiä olisivat muun muassa Pelastusopisto, pelastuslaitokset, yritykset ja erilaiset tutkimuslaitokset, jotka haluavat tehdä öljyntorjunnan tutkimusta, tuotekehitystä ja harjoittelua. Allas on kaavailtu myös öljyntorjuntatyötä tekevien vapaaehtoisjärjestöjen käyttöön.

Kymenlaakson pelastuslaitos, jonka alueelle allas on tulossa, on hankkeesta tyytyväinen.
”Hanke kuulostaa erinomaisen hyvältä. Tämänkokoisia testialtaita ei ole Suomessa missään käytössä. Ymmärtääkseni vastaavanlainen allas löytyy Euroopan alueella ainoastaan Norjasta ja Ranskasta. Toivon, että pelastusala Suomessa käyttää tätä hyödykseen”, kertoo pelastuspäällikkö Veli-Matti Heininen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Heininen kiittelee testausolosuhteiden monipuolisuutta. Altaassa voitaisiin harjoitella oikealla merivedellä, erilaisilla öljylaaduilla ja erilaisissa olosuhteissa. Altaaseen saadaan tehtyä myös rantaviivaa, vaikkapa hiekkarantana tai kivilouhikkona.
”Allas mahdollistaa harjoittelun todellisissa olosuhteissa, mutta kuitenkin ympäristön kannalta turvallisesti. Kaikki testissä käytetty öljy kerätään talteen.”

Myös hankkeen yhteistyökumppanina oleva Etelä-Savon pelastuslaitos pitää hanketta tärkeänä.
”Erittäin hyvä, että tällainen saadaan. Meillä on merkittävät riskit Saimaan vesistössä, joten hanke antaa meille harjoitusnäkökulmasta hyviä mahdollisuuksia”, kertoo pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Laitos harjoittelee öljyntorjuntaa pienimuotoisesti joka vuosi ja isompia harjoituksia järjestetään kahden–kolmen vuoden välein. Harjoitusmateriaalina on tähän asti ollut öljyn sijasta turve ja vastaavat aineet.

”Se ei täysin vastaa oikeaa öljyä. Nyt tulee mahdollisuus päästä käyttämään aitoa ainetta.”

Altaan halkaisija on 30 metriä, pinta-ala 660 neliömetriä ja vesisyvyys 3 metriä

Rakennettava pääallas on betonirakenteinen, pyöreä ja halkaisijaltaan 30 metriä. Altaan pinta-ala on 660 neliömetriä ja sen vesisyvyydeksi tulee noin kolme metriä. Öljyyntyvää vesipinta-alaa voidaan säädellä öljypuomeilla tai erillisiä altaaseen sijoitettavia lisäaltaita käyttäen. Altaaseen on mahdollista laskea noin viiden metrin pituinen öljyntorjuntavene.

Altaan rakentavat yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Kymen Vesi Oy.

Allas toteutetaan osana hankekokokonaisuutta, joka koostuu Öljyntorjunnan tutkimus- ja testausympäristön kehittämis- ja investointihankkeista. Hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan aluekehitysrahasto Kymenlaakson liiton kautta, Xamk, Kymenlaakson pelastuslaitos ja Merenkulun säätiö.

Yhteistyökumppaneita ovat Kymenlaakson, Itä-Uudenmaan, Helsingin kaupungin, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Etelä-Savon pelastuslaitokset sekä Rajavartiolaitos, Suomen ympäristökeskus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Kotkan ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Pelastusopisto, Meriturva, Neste Oy, Arctia Oy, Lamor Corporation ja WWF Suomi.

Allas rakennetaan Kymen Vesi Oy:n käytöstä poistetusta jäteveden ilmastusaltaasta.

Teksti: Petri Vanhanen. Lähde: XAMK. Kuva: XAMK

Lue lisää