Pelastustoiminta 27.7.2018

Suomesta sittenkin apua Ruotsin metsäpaloihin

Ruotsissa roihusivat massiiviset metsäpalot paitsi vuonna 2018, myös vuonna 2014.

Ruotsissa roihusivat massiiviset metsäpalot paitsi vuonna 2018, myös vuonna 2014.

Suomi lähettää Ruotsiin avuksi metsäpalojen sammuttamiseen omavaraisen pelastusjoukkueen kalustoineen. Ruotsi hyväksyi Suomen tarjoaman avun myöhään torstai-iltana.

Muodostelmassa on noin 30 henkilöä ja kalustoa, kuten paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja. Pelastushenkilöstö saapuu Ruotsiin alustavan arvion mukaan lauantaiaamuun 28. heinäkuuta mennessä.  Työ Keski-Ruotsissa aloitetaan mahdollisimman pian perille päästyä.

Suomalaiset sammuttajat työskentelevät Ruotsissa noin viikon. Operaation kestoa on kuitenkin mahdollisuus pidentää tilanteen niin vaatiessa. Pelastusjoukkue kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksista. Lähtijät on koottu useamman pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin valmius vastata mahdollisiin metsä- ja maastopaloihin kotimaassa säilyy. Lähtijöinä on sekä pelastuslaitosten henkilöstöä että alueellisia sopimuspalokuntalaisia.

”Ruotsin metsäpaloissa auttaminen on tärkeää kaikilla niillä resursseilla, jotka voimme lähettää vaarantamatta tehokasta metsäpalojen tunnistusta ja sammutusta Suomessa. Toivotan voimia kaikille lähtijöille”, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.

Tueksi tekninen tiimi

Pelastusopiston yhteydessä toimiva, sisäministeriön alainen Kriisinhallintakeskus vastaa Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta ja toimii Ruotsiin lähetettävän pelastusjoukkueen koordinaattorina ja työnantajana. Kriisinhallintakeskus lähettää joukkueen tueksi myös kolmihenkisen teknisen tiimin. Sen tehtävänä on helpottaa paikan päällä logistiikkaan, viestintään ja hankintoihin liittyviä lisätehtäviä.

”Kansallinen tukielementti on tärkeä, sillä se vapauttaa pelastusjoukkueen keskittymään olennaiseen eli metsäpalon sammuttamiseen”, toteaa Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson.

Kriisinhallintakeskus nosti toimintavalmiuttaan jo Ruotsin lähettäessä ensimmäiset kansainväliset avunpyyntönsä varmistaakseen nopean reagointikyvyn, mikäli Ruotsi hyväksyy Suomen tarjouksen avunannosta. Sekä pelastusjoukkue että tukitiimi ovat sitoutuneet 24 tunnin lähtövalmiuteen.

Lähde: sisäministeriö

Lue lisää