Tutkimus ja viestintä 15.11.2015

Aerosolikaapeissa muhii paloriski

Aerosolikaappien polttokokeet tehtiin Pelastusopiston harjoitusalueella.

Aerosolikaappien polttokokeet tehtiin Pelastusopiston harjoitusalueella.

Tavanomaiset peltikaapit antavat palotilanteessa ainoastaan kolmen-neljän minuutin suojan aerosoleille. Sen jälkeen kaapit räjähtävät kappaleiksi. Yksittäisistä aerosoleista vaarallisin on palamaton paineilmaspray, joita on paljon käytössä toimistotyöpaikoilla ja teollisuudessa.

Tämä selvisi Aerosoliturvallisuuden kehittämishankkeessa, jossa selvitettiin kemikaalien säilytykseen ja varastointiin käytettävien erilaisten säilytyskaappien palosuojaavuusominaisuuksia.

Tutkimuksen teki turvallisuusinsinööri Marko Hintsala, jonka nykyinen työnantaja on teollisuudelle erilaisia palvelu- ja tuotekokonaisuuksia toimittava Knorring Oy Ab.

”Toimin lähes 30 vuoden ajan pelastustoimen palveluksessa. Tarkastustyössä, pelastustoiminnan johtamisessa ja palontutkintatyössä huomasin, että kemikaalien ja erityisesti aerosolien säilyttäminen on yleistä tavanomaisissa peltikaapeissa kaikilla teollisuuden aloilla kaikkialla Suomessa. Nykyinen työni teollisuudessa on vahvistanut tämän erityisen hyvin. Tämä tosiasia synnytti tutkimushaasteen ja päätin selvittää, millainen on peltikaappien palosuojaavuus aerosoleille”, hän kertoo.

Hintsala painottaa, että kansallisen tarpeen lisäksi kemikaaliturvallisuuden parantamiseen tähtäävä tutkimus- ja kehittämisohjelma palvelee koko EU:n markkina-aluetta.

”Suomesta, eikä myöskään Euroopasta ollut saatavilla sellaista testattua tietoa, jolla voitaisiin osoittaa puolueettomasti erilaisten aerosolisäilytyskaappien turvallisuustaso”, hän sanoo.

Teksti: Esa Aalto

Kuva: Marko Hintsala

Lue koko juttu Pelastustiedosta 8, joka ilmestyi 4. marraskuuta!

Katso video polttokokeista.

Lue lisää