Tutkimus ja viestintä 13.10.2023

Ajankohtaiset Turvallisuus 2023 -messut kiinnostivat yleisöä Helsingin Messukeskuksessa – katso kuvagalleria

Helsingin Pelastuskoulun pelastajakurssi 45:n oppilaat esittivät taitojaan ajoneuvosta pelastamisen näytöksissä.

Helsingin Pelastuskoulun pelastajakurssi 45:n oppilaat esittivät taitojaan ajoneuvosta pelastamisen näytöksissä.

Turvallisuus 2023 -messut järjestettiin viiden vuoden tauon jälkeen, nyt ensimmäistä kertaa Helsingin Messukeskuksessa 11.–12. lokakuuta. Samaan aikaan järjestettiin myös FinnSec-, Kiinteistö- ja AudioVisual Expo -messut. Tapahtumakokonaisuudessa vieraili yli 10000 kävijää. Parasta oli tavata tuttuja taas kasvotusten, vaihtaa kuulumisia ja verkostoitua.

Messut avasi sisäministeri Mari Rantanen. Avajaisissa julkistettiin myös Sari Rautialan valinta Vuoden Palomieheksi 2023. Sisäministeri Rantanen liikuttui jakaessaan palkinnon entiselle työtoverilleen samasta työvuorosta.

Vuoden Palomiehen julkistaminen oli ikimuistoinen hetki.

Pelastusalan kohtaamispaikka -yhteisosastolla riitti kuhinaa. Mukana olivat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Palopäällystöliitto, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil ja Pelastustieto. Kahvikupposen äärellä oli mukava vaihtaa kuulumisia ja tavata vanhoja tuttuja sekä tutustua uusiin. Osastolla esiteltiin myös monipuolisesti uratarinoita ja ajatuksia alasta. Hälytysajoneuvosimulaattori ja ajokilpailu tempaisivat monet mukaansa.

Pelastusalan kohtaamispaikka -yhteisosastolla oli helppo tavata tuttuja ja vaihtaa kuulumisia.

Ensimmäinen messupäivä vaikutti vilkkaammalta. Näytösalueella Helsingin Pelastuskoulun oppilaat esittelivät molempina päivinä näytöksissä ajoneuvosta ja valjaiden varassa roikkuvan henkilön pelastamista. Turvallisuus-lavalla kuultiin ajankohtaista asiaa muun muassa pelastajan ammatista, henkilökohtaisesta suojautumisesta metsäpaloissa, palontorjuntatekniikan luotettavuudesta, kiinteistöjen paloturvallisuudesta ja keikkakeskusteluista oppimisesta.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen kertoi onnettomuustutkinnan suositusten seurannasta ja tuloksista. Esillä olivat myös selvitys pelastustoimen suoja-asujen nykytilanteesta, jatkuvuudenhallinta huoltovarmuuden näkökulmasta, hyvinvointialueuudistuksen tuomat muutokset hankintatoimintoihin sekä -käytäntöihin. Kalustoinsinööri Samuli Ketola Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoi tulevaisuuden paloautosta ja pohdittiin, ulottuuko sähköautoilu tulevaisuudessa myös hälytyskalustoon saakka.

Pohjoismainen operatiivinen palopäällystö viihtyi myös Turvallisuus 2023 -messuilla. Vierailu liittyi Nordic Fire Officers’ Study Week -tapahtumaan

Turvallisuus 2023 -messuilla nähtiin myös kansainvälistä väriä. Ruotsalais-, norjalais-, tanskalais- ja saksalaiskollegat vierailivat Helsingissä pelastusasemilla tiistaina 10. ja torstaina 12. lokakuuta. Vierailu liittyi Nordic Fire Officers’ Study Week -tapahtumaan, joka tänä vuonna järjestettiin Helsingissä. Ryhmä vieraili myös messuilla. Tiistaina vierailijat tutustuivat Suomenlinnan pelastusasemaan. Torstaina ryhmä vietti koko päivän Kallion keskuspelastusasemalla. Ohjelmassa oli muun muassa rauniopelastuksen toimintanäytös ja kalustoon tutustumista. Suomen Palopäällystöliitto ja Helsingin pelastuslaitos järjestivät tämän vuoden opintoviikon yhteistyössä.

Katso kuvagalleria messuista artikkelin lopusta.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Kimmo Kaisto ja Dimitri Lisitsyn

Lue lisää