Tutkimus ja viestintä 5.5.2015

Pelastusopisto säästää – tuntiopettajille vähemmän töitä

Toisen lukukauden opiskelijat kertasivat keväisessä lumisateessa vetotikasselvitystä.

Toisen lukukauden opiskelijat kertasivat keväisessä lumisateessa vetotikasselvitystä.

Pelastusopiston säästöt näkyvät siinä, kuinka paljon opiston ulkopuolisille opettajille on töitä, mutta opetus on silti laadukasta, näkevät opiston opettaja ja opiskelija.

”Säästöt ovat vähentäneet huomattavasti hommia. Olisiko tämä neljäs kerta kun käyn täällä tänä vuonna. Tällä hetkellä säästöjen takia pyritään käyttämään mahdollisimman vähän tuntiopettajia”, kertoi opistolla toisen vuoden opiskelijoille kertauspäivää pitänyt paloesimies Seppo Rasinkangas.

Opiston saamaa kehysrahaa ja Savonia-ammattikorkeakoulun rahoitusta vähennetään huomattavasti. Aikaisemmin Savonia on tukenut pelastusopiston palopäällystön koulutusohjelmaa 2,1 miljoonalla eurolla vuosittain. Summaa on laskettu usean vuoden ajan, ja vuonna 2017 tuki tulee olemaan vain 740 000 euroa. Säästöt vaikuttavat juuri käytännön opetukseen.

Paloesimies Seppo Rasinkangas piti opiskelijoille kertaustuntia.
Paloesimies Seppo Rasinkangas piti opiskelijoille kertaustuntia.

Rasinkangas toimii Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella paloesimiehenä, mutta käy myös opettamassa Pelastusopistolla. Hän antaa opiskelijoille pääasiassa sammutus- ja pelastustekniikkaan liittyvää koulutusta.

Viime syksynä Rasinkankaalla oli opetuskeikkaa opistolle kymmenisen kertaa, eli paljon enemmän kuin nyt.

Huhtikuun puolivälissä toisen vuoden opiskelijat kertasivat sairaankuljetusjakson jälkeen pelastustoimintaa opiston harjoitusalueella.

”Meillä on viisi eri rastia tälle päivälle. Siinä on perusselvityksiä, moottoriselvityksiä, liikenneonnettomuuteen liittyviä hydraulisia pelastusvälineitä. Kaikki on vanhaa asiaa”, Rasinkangas kertoi.

Harjoituksiin osallistunut pelastajaopiskelija Jouni Salmi näkee, että opistolla on hyvä henki ja opetuskin on laadukasta.

”Koulutus on ylipäätään ollut hyvää. Jos joku asia askarruttaa, se neuvotaan uudelleen. Uuden oppiminen on parasta”, hän luonnehti.

Jouni Salmi oli aikaisemmin puuseppä.
Jouni Salmi oli aikaisemmin puuseppä.

Salmella ei ole palokuntataustaa, ja aikaisemmalta ammatiltaan hän on puuseppä. Hän hakeutui alalle puhtaasta kiinnostuksesta. Puusepän töitä hän ei voinut enää jatkaa puuallergian takia. Hän uskoo, että hänen taustastaan on hyötyä opinnoissa.

”Tässäkin tehdään kaikki käsillä. Kyllä se kädentaitoja tuo koneiden käyttöön tässä pelastuspuolella.”

 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Esa Aalto

 

Lue lisää