Tutkimus ja viestintä 17.5.2019

Tutkimuksen mukaan miespuoliset tuhopolttajat ovat itsetuhoisia

Annika Thomsonin väitöstutkimuksessa oli  441 mielentilatutkimukseen määrättyä tuhopolttajaa, joita verrattiin yleisväestöön kuuluvaan verrokkiryhmään.

Annika Thomsonin väitöstutkimuksessa oli 441 mielentilatutkimukseen määrättyä tuhopolttajaa, joita verrattiin yleisväestöön kuuluvaan verrokkiryhmään.

Tuhopolttoihin syyllistyneistä miehistä huomattavan suuri osa on vakavasti itsetuhoisia. Nuorilla tuhopolttajilla on myös selvästi kohonnut riski sairastua skitsofreniaan.

Ylilääkäri Annika Thomson HUS:n psykiatrian tulosyksiköstä Kellokosken sairaalasta on väitellyt mielentilatutkituista miespuolisista tuhopolttajista. Lausunnoissa on paljon tietoa ihmisestä ja siitä, miten hän on päätynyt siihen pisteeseen.

Tulipalojen sytyttelyyn on tavallisesti pyromanian sijaan muita motiiveja, kuten kosto, vakuutuspetos tai toisen rikoksen peittely. Alkoholi on usein kuvioissa. Usein tuhopolttajilla on impulssikontrollin häiriö, joka altistaa harkitsemattomiin äkillisiin tekoihin.

”Olisi myös mielenkiintoista tehdä geenitutkimus tuoreemmalla aineistolla. Sen kautta voisi avautua esimerkiksi uusia hoitomahdollisuuksia, koska tänä päivänä ei ole olemassa spesifistä hoitoa tuhopolttajille”, Annika Thomson miettii.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 3/2019, joka ilmestyi 2. toukokuuta.

Lue lisää