Tutkimus ja viestintä 30.4.2019

Viranomaiset: lähitulevaisuuden suurin uhka on kyberhyökkäys

Vastaajista 90 prosenttia arvioi ainakin osan kriittisestä tiedosta olevan Suomessa turvassa.

Vastaajista 90 prosenttia arvioi ainakin osan kriittisestä tiedosta olevan Suomessa turvassa.

Suurin uhka lähitulevaisuudessa on kriittisen infrastruktuurin lamauttava kyberhyökkäys, arvioi lähes joka kolmas Suomen Erillisverkkojen maine- ja tunnettuustutkimukseen vastanneista viranomaisista.

Taloustutkimuksen helmikuussa toteuttamaan tutkimukseen vastasi 410 Puolustusvoimien, pelastustoimen, poliisin, julkishallinnon organisaatioiden ja huoltovarmuuskriittisten yhtiöiden edustajaa.

Kansalliseen turvallisuuteen vaikuttavan yritystoiminnan siirtymistä ulkomaiseen omistukseen pitää uhkana 82 prosenttia vastaajista. Kriittisen tiedon tallentaminen pilvipalveluihin puolestaan arveluttaa 64 prosenttia vastaajista.

Ilman Viranomaisverkko Virveä Suomen turvallisuus vaarantuisi, arvioi 78 prosenttia vastaajista. Vastaajista 90 prosenttia arvioi kuitenkin ainakin osan kriittisestä tiedosta olevan Suomessa turvassa, johtuen toimivista viranomaisverkoista ja alan toimijoiden yhteistyöstä.

Pelastus- ja huoltovarmuusalan sidosryhmävastaajista 64 prosenttia arvioi, että kansalaisten turvallisuudentunne on heikentynyt. Heidän mielestään vain joka viides suomalainen ymmärtää riittävän hyvin, mikä on yleisen turvallisuuden kannalta kriittistä tietoa.

Lähde: Suomen Erillisverkot

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää