Työhyvinvointi 30.5.2018

Lontoon pelastuskomentaja haluaa kaupunkinsa näköisen pelastuslaitoksen

Kansainvälinen pelastusalan iWomen-järjestö ja CTIF:n naiskomissio kokoontuivat Yhdysvalloissa. Mira Leinonen haastatteli videolle pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Dany Cottonia. ”Päätehtäväni on välittää ihmisistämme”, pelastuskomentaja sanoo videolla.

Pelastusalan naiset eri puolilta maailmaa olivat viime viikolla koolla Fairfaxissa Yhdysvalloissa. Pelastusalan naisten kansainvälinen järjestö iWomen (International Association of Women in Fire & Emergency Service) järjesti kaupungissa vuosittaisen konferenssinsa, joka keräsi yhteen alan väkeä ympäri maailman.

Mukana oli 350 osanottajaa, edustettuna kaikki maanosat Etelä-Amerikkaa ja Etelänapaa lukuunottamatta. Samaan aikaan paikalla piti kokouksensa CTIF:n naiskomissio. Naiskomission puheenjohtaja Mira Leinonen vietti Washingtonissa koko viikon. Tapahtumat järjestettiin yhtä aikaa tarkoituksella.

”Vaikka viikosta tuli pitkä, siitä oli hyötyä”, Leinonen luonnehtii.

Uusia ideoita tasa-arvon rakentamiseen

Leinonen sai Washingtonissa paljon uusia työkaluja ja ideoita siitä, miten tasa-arvoasioissa päästäisiin eteenpäin niin kansainvälisesti kuin Suomessa. Naiskomissio teki suosituksia äitiys- ja raskausasioiden huomioimisesta, vanhemmuuden tukemisesta, uralla tukemisesta mentoroinnin avulla, eläkeasioista, menopaussin huomioimisesta ja toimintamalleista seksuaalisen häirinnän suhteen.

Leinonen haastatteli paikan päällä useita pelastusalalle tiensä raivanneita, nyt johtoasemassa olevia naisia. Yksi heistä oli Lontoon pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Dany Cotton, jonka haastattelu on tämän jutun ohessa.

Lontoon pelastuslaitos kattaa 606 neliökilometrin alueen. Alueella asuu 8,8 miljoonaa ihmistä, ja siellä on 105 paloasemaa. Pelastuslaitoksella on 5300 työntekijää. Operatiivista työtä tekevistä seitsemän prosenttia on naisia, ja heistä 13 prosentin tausta on etninen. Cottonin mukaan naisia ei ole alalla vielä tarpeeksi.

”Haluan, että Lontoon pelastuslaitos näyttää Lontoolta. Väestöstä 52 prosenttia on naisia”, hän sanoo.

Johtoasema ei tarkoita tunnekylmyyttä: ”My firefighters”

Leinosen mukaan Cotton on hyvin ihmisläheinen ja lämmin henkilö.

”Tämä sai minut varmistumaan entisestään siitä, että johtoasema ei tarkoita automaattisesti tunnekylmyyttä tai kylmäkiskoisuutta, vaan sitä, että asettaa työntekijät etusijalle.”

Pelastusalan naisia konferenssissa. Alhaalla vasemmalla Mira Leinonen.

Leinonen kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että pelastuskomentaja puhui omista pelastajistaan (”my firefighters”).

”Se on minulle huomionarvoisin asia. Ei ole ”ne” tai ”nuo” vaan me, minä ja minun henkilöstöni.”

Nyt 18 kuukautta pelastuskomentajana toimineen Cottonin uran alkutaipaleella on sattunut ja tapahtunut. Hän uralleen osui Brexit, joka säteili myös pelastuslaitoksen rahoitukseen, Lontoon terrori-iskut ja Grenfell Tower -tornitalon massiivinen palo, jossa menehtyi yli 70 ihmistä. Palon jälkeen Cotton kertoi julkisuudessa joutuneensa hakemaan psykologista apua. Leinonen arvostaa suuresti sitä, että Cotton näytti haavoittuvuutensa avoimesti.

”Sehän on epätyypillistä, koska pelastustoimessa on totuttu siihen, että alalla toimivat ovat suuria sankareita, jotka kertaavat sankaruuttaan, eivätkä käsittele sitä niin, että itselläkin oli vaikeaa.”

Lisää videohaastatteluja Facebookissa Pelastusalan naiset -ryhmässä. 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva, Video: Mira Leinonen

Lue lisää