Työhyvinvointi 31.8.2021

Pelastusalan toimijoilta vastauksia häirintäsyytöksiin – SPPL ottaa käyttöön turvallisen tilan periaatteet

Pelastusalan uudistetut arvot julkaistiin Palopäällystöpäivillä 2018. Palopäällystöliiton tapahtumissa on nyt käytössä turvallisen tilan periaatteet.

Pelastusalan uudistetut arvot julkaistiin Palopäällystöpäivillä 2018. Palopäällystöliiton tapahtumissa on nyt käytössä turvallisen tilan periaatteet.

Useat pelastus- ja turvallisuusalan toimijat ovat reagoineet pelastustoimen häirintätapauksista anonyymisti Instagramissa kertovaan @emergencyservicestoo-tiliin.

Muiden muassa monet pelastuslaitokset, sopimuspalokunnat ja turvallisuusalan liitot ovat irtisanoutuneet seksuaalisesta häirinnästä, syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta, sekä kertoneet omasta nollatoleranssistaan häirinnälle.

Suomen Palopäällystöliitto kertoi tiistaina ottaneensa käyttöön turvallisen tilan periaatteet, joita noudatetaan jatkossa kaikissa Palopäällystöliiton tapahtumissa ja koulutuksissa.

”Haluamme tilaisuuksissamme varmistaa osallistujien, vieraiden ja järjestäjien henkisen ja fyysisen turvallisuuden. Tähän ohjaavat vahvasti myös pelastusalan arvot, joita noudatamme kaikessa toiminnassamme”, liiton tiedotteessa sanotaan.

”Turvallinen tila tarkoittaa, että jokaisella on vapaus olla oma itsensä, ilmaista itseään vapaasti ja olla osallinen kaikessa toiminnassa. Turvallisessa tilassa kaikki häirintä on ehdottomasti kiellettyä.”

Liitto kertoo, että turvallisen tilan periaatteet sisältävät itse periaatteiden lisäksi toimintaohjeet häirintätilanteiden varalle. Häirintään syyllistyvät henkilöt poistetaan liiton tilaisuuksista.

Kaikkien alan toimijoiden tulee ennaltaehkäistä häirintää

Myös Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ilmaisi tukensa häirintää kokeneille ja julkaisi aiheeseen liittyvän viestintäohjeen jäsenpalokunnilleen jo viime viikolla.

”Haluamme muistuttaa palokuntia ja pelastustoimea ennaltaehkäisemään häirintää ja epäasiallista kohtelua sen kaikissa muodoissa, sekä yleisesti parantaa kaikkia muitakin työturvallisuuteen liittyviä asioita. Jokaisella sopimuspalokuntalaisella on oikeus olla turvassa”, liiton tiedotteessa sanotaan.

”SSPL:llä on ehdoton nollatoleranssi seksuaalista häirintää ja syrjintää kohtaan. Kaikkien pelastusalan toimijoiden tulee yhdessä ennalta ehkäistä, sekä aktiivisesti havainnoida ja puuttua poikkeamiin ja epäkohtiin, niin sosiaalisessa, kuin myös fyysisessä toimintaympäristössä.”

Liitto kertoo, että Sopimuspalokuntabarometri 2021 -tutkimuksen perusteella on tiedossa, että sopimuspalokunnissa esiintyy yhteisön tasa-arvoon, kiusaamiseen ja syrjintää liittyviä epäasiallista kohtelua yhdessä muiden työturvallisuuspoikkeamien kanssa. 

Sopimuspalokuntien liitto julkaisi samalla myös toimintaohjeet häirinnän varalle.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää