Työhyvinvointi 24.8.2021

Pelastusylijohtaja @emergencyservicestoo-tilistä: ”Ehdoton nollatoleranssi häirinnälle”

Sisäministeriön pelastusosastolla ollaan tietoisia @emergencyservicestoo-tilistä.

Sisäministeriön pelastusosastolla ollaan tietoisia @emergencyservicestoo-tilistä.

”Pelastustoimessa täytyy olla ehdoton nollatoleranssi seksuaalista häirintää ja -syrjintää kohtaan”, sanoo pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

”Toimialaa luonnollisesti sitoo tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskeva lainsäädäntö. Työnantajilla on velvollisuus huolehtia yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja puuttua aktiivisesti epäkohtiin silloin, kun niitä havaitaan, olivat ne sitten sopimattomia asenteita, kielenkäyttöä tai käyttäytymistä”, Kohvakka sanoo.

Turvallisuustoimijoiden kokema seksuaalinen häirintä tuli julkisuuteen Instagramissa toimivalla anonyymillä @emergencyservicestoo-tilillä, joka avattiin 21. elokuuta. Tilillä kerrotaan nimettömästi turvallisuustoimijoiden, kuten pelastusalan, ensihoidon, sopimuspalokuntien ja hätäkeskustyöntekijöiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ja -väkivallasta. Anonyymien tarinoiden edellä on sisältövaroituksia esimerkiksi raiskauksista, hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Sisäministeriön pelastusosastolla ollaan tietoisia @emergencyservicestoo-tilistä.

”Tilillä on kuvattu tilanteita, joita ei missään nimessä pitäisi tapahtua. Jos näin on kuitenkin tapahtunut, jonkinasteinen epäonnistuminenhan siinä on kyseessä”, Kohvakka sanoo.

Pelastusalalla esiintyy häirintää

Hänen mukaansa tilanteisiin pitäisi puuttua, ja ne pitäisi pystyä käsittelemään työyhteisössä.

”Asiasta pitäisi tehdä virallinen ilmoitus työantajalle. Se ei ole välttämättä aina helppoa, mutta se on mekanismi, jolla siihen päästään kiinni. Työpaikan luottamushenkilöiden tai vastaavien kautta asiaan voitaisiin saada tukea.”

Kohvakka uskoo, että pelastustoimen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioiden toimintaohjelmasta saadaan työkaluja puuttua alan häirintään. Toimintaohjelma on juuri saatu lausunnolta, ja sitä on tarkoitus viedä eteenpäin vielä tänä vuonna. Ohjelman esiselvityksenkin myötä on käynyt ilmi, että alalla esiintyy häirintää.

”Meillä on selkeitä kehittämiskohteita, ja niihin tällä toimintaohjelmalla tähdätään. Haemme alan yhteisiä keinoja ja lääkkeitä, joiden avulla voisimme petrata asiassa.” 

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää