Työturvallisuus 25.3.2020

Hengityssuojista pulaa Ranskassa – sairaankuljetusta hoitavat palomiehet jäävät ilman

85 prosenttia Ranskan pelastustoimen henkilöstöstä työskentelee sairaankuljetustehtävissä.

85 prosenttia Ranskan pelastustoimen henkilöstöstä työskentelee sairaankuljetustehtävissä.

Kuten monissa muissakin Euroopan maissa myös koronaviruksen ravistelemassa Ranskassa henkilökunnan hengityssuojista alkaa olla sairaaloissa pulaa. Samoin sairaankuljetuksista huolehtivalta pelastustoimen henkilöstöltä alkavat suojamaskit loppua.

Myös Ranskassa sairaalahoitoa edellyttävät Covid-19 tapaukset lisääntyvät päivä päivältä. Lähipäivinä odotetaan tietoa siitä, onko viikko sitten alkaneella ulkonaliikkumiskiellolla ollut positiivisia vaikutuksia tilanteeseen.

Koska ambulanssikyyti on Ranskassa kallista ja sairasvakuutus korvaa sen vain harvoissa tapauksissa, pelastustoimi huolehtii pääasiassa sairaankuljetuksesta. Tällä hetkellä 85 prosenttia alan henkilöstöstä työskentelee sairaankuljetustehtävissä.

Gironden departementissa hengityssuojapula alkaa jo näkyä palomiehien sairaspoissaoloina.

”Yhä useampi jää oireiden vuoksi kotiin karanteeniin, mutta toistaiseksi ketään ei olla viety tehohoitoon eikä edes testattu”, kertoo Bordeaux:n palolaitoksella työskentelevä palomiesten ammattiliitto UNSA:n edustaja Charles Cosse.

Venäläistä rulettia

Charles Cossen mukaan FFP2-hengityssuojia ja kertakäyttötakkeja on vielä jonkin verran, mutta niitä käytetään säästellen, koska täydennystä ei ole tulossa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maski laitetaan kasvoille vain silloin, kun kyydittävänä on hyvin todennäköinen Covid-19 tapaus.

”Sairaankuljetukseen lähteminen on tänä päivänä kuin venäläistä rulettia. Vaikka potilasta ei olla viemässä sairaalaan koronaviruksen vuoksi, tartuntariski on silti olemassa. Joskus potilas alkaa yllättäin yskiä, mikä lisää työn stressiä, jos ensihuoltotehtävissä olevalla ei ole hengityssuojaa”, Cosse sanoo.

Hallitus teetti vastikään kolme miljoonaa hengityssuojaa jaettaviksi ensi sijaisesti sairaaloihin. Myös Kiina on lähettänyt Ranskaan miljoona hengityssuojaa. Sairaanhoitohenkilöstön ja vanhushuollon henkilökunnan lisäksi kuitenkin vain maskeja jakavilla apteekkareilla on oikeus napata kuormasta itselleen ja henkilökunnalleen muutama.

Palomiehet ovat toistaiseksi jääneet hengityssuojaoperaation ulkopuolelle, vaikka valtaosa heistä kuljettaa tartunnan saaneita sairaalaan aamusta iltaan. Myös kansalaisten kanssa päivittäin lähikohtaktissa olevat poliisit ovat alkaneet vaatia itselleen hengityssuojia ja kertakäyttöhansikkaita. Ulkonaliikkumiskiellon aikana auki olevien leipomoiden ja ruokamarkettien henkilökunnan kasvoilla näkee hengityssuojia. Näistä valtaosa on kuitenkin heidän itse hankkimiaan, kuten puutteellisesti virukselta suojaavia remonttimaskeja. Pelastustoimen johto on ottanut yhteyttä sisäministeriin, jotta hengityssuojia saataisiin pian lisää.

Teksti ja kuva: Virpi Latva

Lue lisää