Työturvallisuus 30.1.2018

Palomiesystävällinen WASP mittaa liikkeen ja tärinän

”Yksinkertaisuudessaan se on hyvinkin palomiesystävällinen. Siinä on kolme nappulaa ja säätimet”, Jani Pitkänen kertoo laitteesta.

”Yksinkertaisuudessaan se on hyvinkin palomiesystävällinen. Siinä on kolme nappulaa ja säätimet”, Jani Pitkänen kertoo laitteesta.

Joskus päivittäiseen pelastustoimintaan löytyy käytännöllisiä laitteita muilta aloilta. Helsingin pelastuslaitoksen keskuspelastusaseman palomiehillä on käytössään WASP-laite (Warning Alarm for Stability Protection), joka kehitettiin maanjäristystuhoalueille pelastushenkilöstön suojaksi.

Palomiehet äkkäsivät Iso-Britanniassa innovoidun laitteen kansainvälisistä pelastustoimen seminaareista pari vuotta sitten. Hyvien perustelujen jälkeen pelastuslaitos hankki sellaisen Kallioon.

Laite pysyy seinällä imukuppien avulla.

”Löysimme sille heti paljonkin pelastajien työturvallisuuteen liittyviä keikkoja, joissa turvallisuutta voidaan parantaa”, aluepäällikkö Jani Pitkänen kertoo.

WASP parantaa työturvallisuutta esimerkiksi varoittamalla tärinästä ja kallistuksista rakennustyömailla. Se kertoo, ovatko seinät, telineet ja kaivannot stabiileja.

Erityisen hyödyllinen WASP on raskaassa tieliikennepelastamisessa.

”Jos meillä on linja-auto tai täysperävaunullinen rekka ojassa ja teemme nostotoimia, joudumme menemään taakan alle. Laite kiinnitetään kohteeseen valvomaan, että massa pysyy paikoillaan, kun palomiehet ovat sen alla duunissa”, Pitkänen kertoo.

Lisää WASP-laitteen käytöstä Pelastustiedossa 1, joka ilmestyy 7.2.

Teksti ja kuvat: Kaisu Puranen

Lue lisää