Virkapukujen asiakastyöyhmässä ovat edustettuina Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Uudenmaan, Helsingin ja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokset, Pelastusopisto, hankintapalveluja tarjoava Sansia ja työasuja valmistava Image Wear. Koulutusvierailulla tutustuttiin Image Wearin toimintaan, sähköiseen tilausjärjestelmään, uusiin tuotteisiin ja valmistukseen sekä verkostoiduttiin. Aivan kaikki eivät voineet osallistua ja osa osallistui etänä.
Maaliskuussa pidettiin virkapukujen asiakastyöryhmän koulutuspäivä Image Wearin tiloissa Tampereella. Virkavaatteiden historiakatsauksen lisäksi verkostoiduttiin, kuultiin uusista tuotteista ja nähtiin, miten vaatteet syntyvät. Keskustelua herätti myös juuri julkaistu pelastustoimen suoja-asujen esiselvityshankkeen loppuraportti, jossa käsiteltiin myös virka-asujen kehittämistarpeita.
”On tärkeää varmistaa, että pelastustoiminnallisissa tehtävissä huomioidaan niiden edellyttämät suojavarusteet ja esimerkiksi niiden materiaaleissa tehtävien kuormittavuus. Näin voidaan parantaa työturvallisuutta”, kertoo esiselvityshankkeen puheenjohtaja, strategia- ja ohjausyksikön päällikkö Tiina Snellman sisäministeriöstä.
Toimenpide-ehdotukset liittyvät muun muassa suoja-asujen ja virkavaatteiden mitoituksiin, materiaaleihin ja suojaavuuteen. Suojavarusteiden mitoitusperusteissa havaittiin ongelmia, koska ne on mitoitettu keskimääräisesti miessukupuolisten ruumiinrakenteelle. Tämä on selkeä työturvallisuusriski pelastustehtävissä, mikäli joudutaan käyttämään epäsopivia suoja-asuja. Esiselvityksen tulosten pohjalta asetetaan tarvittaessa varsinainen pelastustoimen suoja-asujen ja virkapukujen uudistamishanke.
Esiselvitykseen osallistui myös Pelastusalan naiset ry, mukana puheenjohtaja Mira Leinonen.
”Kyse on siis pelastusalan naisten näkökulmasta, pitkän linjan asiasta. Ensimmäinen kysely virkavaatteista järjestettiin vuonna 2020. Sen pohjalta käytiin Topper Uniformin kanssa tuloksettomat keskustelut. Niinpä päätimme tehdä toisen kyselyn viime vuonna.”
Kyselyn toteutti Sari Tuuri-Salonen Uudenmaan Pelastusliitosta. Hän on myös Pelastusalan naisten varapuheenjohtaja.
”Kyselyn tulokset paljastivat hyvin pelastusalalla toimivien naisten suoja- ja virkapuvuston tämän hetken haasteet. Kyselyn tulokset ovat mukana myös esiselvityshankkeen loppuraportissa, joten nyt on positiivista uskoa parannuksiin tulevaisuudessa”, Tuuri-Salonen sanoo toiveikkaasti.
”Rättiryhmä” auttaa myös omassa työssä
Varusmestari Sanna Rasi Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta on kuulunut virkapukujen asiakastyöryhmään sen perustamisesta 2008 lähtien. Puhutaan myös virkavaatetyöryhmästä.
”Puhun itse yleensä yksinkertaisesti ”rättiryhmästä”. Toiminta siinä auttaa myös omassa päivittäistyössäni, kun voi vaikuttaa oman työpaikan ulkopuolella ja verkostoitua. Ongelma virkavaatteissa ei ole vain naisten. On myös eri tavalla isompia ja pienempiä miehiä.”
”Rättiryhmä ei ota kantaa suojavarusteisiin, kuten sammutusasuihin. Mutta ymmärrän kyllä, että esimerkiksi nykyinen kalvoilla varustettu paloasu ei ole yhtä lämmin kuin vanha sininen ja topattu. Suomi on iso maa ja ilmastossa on eroja. Toisaalta etelässäkin tunteja kestävällä liikennepelastustehtävällä tarvitaan lämmintä ylle. Samoin maastopelastustehtävillä on erilaiset tarpeet varusteille. Lisäksi näyttää tulevan kuumia kesiä ja kylmiä talvia”, Sanna Rasi kuvailee.
Uusi kilpailutus tulossa
Virkavaatemallistoa koskevan sopimuksen kilpailutus on toteutumassa vuonna 2025.
”Pitää valmistautua ajoissa ja kokousväliä tullaan varmasti tihentämään parista kuukaudesta. Kilpailutus pitää käynnistää pian, jotta ei jäädä ilman varusteita. Virkavaatteiden toimittajalla pitää olla kattavasti sovituspisteitä ja varusteita eri kokoluokissa ympäri maata. Myös mittatilausvaihtoehtoja voisi olla enemmän”, Sanna Rasi kuvailee.
Toiminta on Rasin mukaan selkeää, kun kaikki pelastustoimen virkavaatteet tilataan yhdestä paikasta. Image Wear on aktiivinen kehittäjä ja heiltä tulee ehdotuksia myös uusista tuotteista.
Image Wearin edustajat rohkaisivatkin monta kertaa päivän mittaan antamaan palautetta kaikesta mahdollisesta, siten asiat kehittyvät. Innostuneita kysymyksiä sateli, kun liiketoimintayksikön johtaja Aleksi Heikkilä veti kierroksen tuotantotiloissa päivän päätteeksi.
Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto
Lue koko juttu Pelastustiedosta 3/2024