Työturvallisuus 2.5.2018

Puhdistaako vesipesu, jos sammutusasussa on asbestia?

Hankkeessa tutkitaan myös sitä, vaikuttaako pesukoneessa oleva vaatemäärä pesutulokseen. Varusteita käsittelemässä Tero Kallinen Sakupe Oy:stä.

Hankkeessa tutkitaan myös sitä, vaikuttaako pesukoneessa oleva vaatemäärä pesutulokseen. Varusteita käsittelemässä Tero Kallinen Sakupe Oy:stä.

Suomessa on paljon ennen 1980-lukua valmistuneita rakennuksia, joissa on mahdollisesti ja todennäköisesti käytetty asbestia eri rakenteissa. Asbestia sisältäviä mineriittilevyjä on niin katoissa kuin ulkoseinien vuorauksissa. Tiettävästi ei ole pikatestiä, jolla voisi tulipalokeikalla tehdä asbestikartoituksen. Mitä pitäisi tehdä varusteille, joissa epäilee olevan asbestikuituja? Kysymyksiä on paljon ja vastauksia vielä vähän. Nyt asiaa onneksi tutkitaan.

Pelastusopiston tutkija Marko Hassinen alkoi miettiä asiaa muutaman oman keikkakokemuksensa jälkeen. Oli vahva epäily, että sammutusvarusteissa oleva pöly on asbestia.

”Kukaan ei osannut vastata, mitä pölyisille varusteille pitäisi tehdä. Aloimme Työter­veyslaitoksen vanhemman tutkijan Juha Laitisen kanssa selvittää, löytyykö mitään tutkittua tietoa ja riittääkö vesipesu varusteille. Tietoa ei juuri löytynyt.”

”Hankkeen tutkimuksissa on selkeästi käynyt ilmi, että jos asbestikuitua on ilmassa, se tarttuu sammutusasuun. Kontaminaatioriski saattaa olla myös palon jälkeen ja se on huomioitava palontutkinnassa, Hassinen kuvailee.

”Pyrimme tekemään ohjeistuksen siihen, milloin on syytä epäillä altistusta asbestille ja miten silloin pitää toimia. Mietimme myös, olisiko nykyistä suojausta parannettava ja kehitettävä lisämenetelmiä varusteiden puhdistukseen.”

Teksti: Kimmo Kaisto, kuva: Marko Hassinen

Pääset lukemaan koko jutun, kun kirjaudut digitunnuksilla Pelastustiedon verkkosivuille! Koko juttu myös Pelastustiedssa 3/2018..

 

...

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.

Lue lisää