Työturvallisuus 25.5.2018

Suihkuputkista turvaa sammutukseen

Kodinkonepalo sammui tehokkaasti Pelastusopiston harjoitusalueella hirsitalon seinän läpi viedyn pistosuihkuputken avulla.

Kodinkonepalo sammui tehokkaasti Pelastusopiston harjoitusalueella hirsitalon seinän läpi viedyn pistosuihkuputken avulla.

Pelastusopiston täydentävien sammutusmenetelmien kolmipäiväisellä kurssilla esiteltiin nopeita ja turvallisia ratkaisuja sammuttaa tulipalo etäältä.

Pitkän suihkuputken on palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta nimennyt tuttavallisesti ”kärsäksi”. Se soveltuu muun muassa rakennus- ja autopaloihin.

Kurssilla esitellyn, ruostumattomasta teräksestä valmistetun suihkuputken pituus oli 1,4 metriä ja paino kaksi kiloa. Maksimi käyttöpaine on 20 baria ja vedenkulutus 80 litraa minuutissa kahdeksan barin paineella. Sillä saatavan sumupallon koko on 4 x 3 metriä.

Pitkää suihkuputkea, tuttavallisemmin ”kärsää” ja läpivientisuihkuputkia esitteli yliopettaja Ismo Huttu täydentävien sammutusmenetelmien kurssilla Pelastusopistossa.

”Kuhmossa kaverit ovat testanneet talonpoltossa pidempääkin, 3–4 metristä suihkuputkea. Sillä saa tehokkaasti hallintaan kuumat palokaasut esimerkiksi yläontelopaloissa jopa talon päädystä. Lyhyempää voi hyvin käyttää tikkailta. Mitä pidempi ja kevyempi suihkuputki, sen parempi”, kertoo sammutus- ja pelastustekniikan opettaja Juha Ronkainen Pelastusopistosta.

Powder Nail on puolestaan läpivientisuihkuputki, jonka voi liittää myös käsisammuttimiin. Se on kehitetty käytettäväksi sammutustyön alkuvaiheessa ennen varsinaisen sammutustyön alkua ja riittävän pelastuskaluston saapumista. Sitä voidaan käyttää kaikentyyppisissä paloissa.

Suihkuputki saadaan vasaralla tai poralla läpi sammutettavaan kohteeseen. Sarjaan sisältyvässä letkussa on toisessa päässä pikaliitin, jolla sen voi kytkeä joko hyökkäys- tai rajoitussuihkuputkeen. Letkun toinen pää on varustettu liittimellä, joka sopii useimpien käsisammuttimien purkausletkuihin. Letkuliitos useimpiin markkinoilla oleviin jauhekäsisammuttimiin onnistuu ilman työkaluja.

Powder Nail on läpivientisuihkuputki, jonka voi liittää myös käsisammuttimiin. Kuva: Dafo Oy.

Testissä oli myös Fognail-vesisuihkuputki, jollaisia on ollut markkinoilla jo reilut kymmenen vuotta. Ne ovat tuttuja työkaluja pelastuslaitoksilla.

”Nykyiset Fognail-suihkuputket ovat tehokkaita, koska niillä saadaan veden pisarakoko sopivan pieneksi ja helposti höyrystyväksi suuttimen rakenteen ansiosta. Varsinkin rajoittava suihkuputki toimii hyvin. Siinä kaksi vesisuihkua törmää toisiinsa. Vanhat isoreikäiset eivät juuri jäähdyttäneet savukaasuja suuren pisarakoon ja vesivuon takia”, Juha Ronkainen kuvailee.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää