Työturvallisuus 22.2.2021

Video: ensihoitaja ideoi kuvaamista rajoittavan käsiopastimen Pohjois-Karjalassa

Liikenneonnettomuuspaikalla liikenteen ohjaaja voi tarvittaessa näyttää kuvauskieltomerkkiä ohiajaville autoille. 

Onnettomuuspaikoilla kuvaamisesta on haittaa sekä pelastushenkilöstölle että siviileille. Valtakunnallisen kyselyn mukaan suurin osa pelastushenkilöstöstä kokee kuvaamisen haitalliseksi ja vaaralliseksi.

Lue lisää: Onnettomuuspaikoilla kuvaaminen haittaa pelastushenkilöstön työtä

Siihen puuttuminen on lain puitteissa vaikeaa, mutta ratkaisujakin on löydetty. 

Yksi sellainen on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella kehitetty kuvaamisen kieltävä merkki tieliikenneonnettomuuksiin.

Onnettomuuspaikalla liikenteenohjaajana toimiva henkilö voi tarvittaessa näyttää kieltomerkkiä niille ohiajaville autoille, joista onnettomuuspaikkaa kuvataan.

Ensihoitaja Jaakko Rinkinen pitelee kuvauskieltomerkkiä seisoessaan paloauton edustalla.
Kuvauskieltomerkkiä voidaan näyttää, jos ohiajavasta autosta kuvataan onnettomuuspaikkaa. Merkin kehitti ensihoitaja, sivutoiminen palomies Jaakko Rinkinen.

”Jos merkillä saadaan karsittua yksikin kuvaaminen, niin se on hyödyllinen kapistus”, sanoo idean isä, ensihoitaja ja sivutoiminen palomies Jaakko Rinkinen

”Emme ole kieltämässä kuvaamista, koska ei meillä ole siihen laillista oikeutta, mutta kuvaaminen pitäisi jättää. Se ei ole millään tavalla oikein”, Rinkinen sanoo. 

”Kyllä kentällä vain näkee sitä, että se kännykkä kaivetaan esille, ja kuski keskittyy kuvaamiseen eikä turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen.” 

Käsiopastin, jonka toisella puolella on kuvaamisen kieltävä merkki.
Käsiopastimen toisella puolella on kuvauskieltomerkki.

Tulossa kaikille asemille

Rinkinen alkoi ideoida kuvauskieltomerkkiä ensihoidon johtamisen opinnoissaan Savonia ammattikorkeakoulussa innovaatio-osaamisen kurssilla. 

Idean taustalla oli vuosi sitten perustettu erityistilanneyksikkö, johon hankittiin kahdeksan metrin pituinen näkösuoja. Näkösuojaan oli tarpeen saada kuvauskieltomerkit, mutta Rinkinen alkoi miettiä, voisiko merkkejä käyttää muissakin yksiköissä. Syntyi käsiopastin, jonka toisella puolella on kuvauskieltomerkki. 

”Meillä on käytössä 20- ja 40-senttisiä opastimia heijastinpinnalla, joten ne näkyvät pimeässäkin.”

Korkea sermi seisoo paloaseman lattialla.
Pelastusalueella on käytössä onnettomuustilanteisiin kahdeksan metriä pitkä näkösuoja.

Merkit jalkautetaan kevään aikana Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen alueelle, ja niitä on tarkoitus hankkia kaikille asemille. Muutkin pelastuslaitokset ovat osoittaneet alustavaa kiinnostusta niihin.

Rinkinen sanoo, että merkit on tarkoitus esitellä some-kampanjassa, jotta ne tulisivat tutuksi kansalaisille, ennen kuin niitä aletaan käyttää kentällä. 

Erityistilanneyksikön näkösuojia alueella puolestaan on jo käytössä. Niissäkin on kuvaamisen kieltävät merkit, joka on painettu banderollikankaaseen ja kiinnitetty näkösuojaan tarranauhoilla.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Jaakko Rinkinen

Video: Antti Erholtz

Lue lisää