Pelastajien työturvallisuus tieliikenneonnettomuuksissa on huolestuttanut pelastusalaa viime aikoina. Leppävaaran VPK:lla on turvallisuuden parantamiseksi uusi ratkaisu, törmäysvaimennin.
VPK:n vanha sammutusyksikkö jäi viime vuonna ylimääräiseksi, kun palokunta sai pelastuslaitokselta uuden höökin. Piti päättää, mitä tehdä vanhalle, vuosimallin 1996 Mercedes-Benzille.
Palokuntalaisilla on asiantuntemusta yksityisen tienpidon alalta, ja he ideoivat yksikön perään törmäysvaimennintyynyn, jota voidaan käyttää tieliikenneonnettomuuksissa suojaamaan niin pelastushenkilöstöä kuin mahdollista törmääjääkin. Törmäysvaimentimia käytetään Suomessa esimerkiksi tietöissä, mutta pelastuslaitoksilla sellaisia ei tähän mennessä ole ollut.
Mallia haettiin Ruotsista, jossa törmäysvaimentimet ovat yleisessä käytössä pelastustöissä. Vaimennin rakennutettiin yrityksellä, joka on erikoistunut ajoneuvojen päällisrakenteisiin.
Alumiinikennot painuvat kasaan
Noin viisimetrinen törmäysvaimennin kulkee normaalisti yksikön perässä ylös nostettuna, mutta se lasketaan alas jo hyvissä ajoin ennen pysähdystä, kun lähestytään onnettomuuspaikkaa.
”Siinä vaiheessa, kun yksikkö pysähtyy kaistalle tekemään turvaamistyötä, se on täysin valmis käyttöön, eikä muuta operointia tarvita”, palokunnan hälytysosaston varapäällikkö Ilkka Taivassalo kertoo.
Törmäysvaimennin on rakennettu alumiinikennoista, jotka painuvat kasaan ja imevät energian itseensä törmäyksessä. Henkilöauton törmätessä vaimentimeen henkilövahingoilta todennäköisesti vältytään.
Uudistunut yksikkö on nyt varustettu sekä sini- että keltavilkuilla, mikä sekin on uutta Suomessa. Lisäksi siitä löytyy monenlaisia liikenteenohjaukseen tarkoitettuja varusteita, kuten hidastimia ja ennakkomerkkejä. Törmäysvaimentimen yläpuolella on kauas näkyvä taulu, jossa on keltavilkuilla varustettu liikennettä ohjaava nuoli.
Auto sopii varustuksensa puolesta myös myrskyvauriotehtäville, ja palokuntalaiset voivat suorittaa yksiköllä c-kortin. Lisäksi siinä on palopostikalusto.
VPK toivoo törmäysvaimentimen suhteen tiivistä yhteistyötä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Jäsenistöä koulutetaan paraikaa törmäysvaimentimen käyttöön. Se pääsee tositoimiin arviolta kesäkuussa.
Ajoneuvon muuntaminen tieliikennepelastamiseen maksoi noin 60 000 euroa, josta suurta osaa sponsoroimaan saatiin LähiTapiola.
Katso video täältä.
Teksti, kuva, video: Kaisu Puranen