Työturvallisuus 7.9.2020

Työturvallisuutta älyvaatteilla

Vaatteeseen kiinnitetty anturi lähettää aikaleimatun signaalin. Valvoja näkee pelastajan lukemat koneeltaan. Paineilman määrä, pelastajan ruumiinlämpötila, ympäristön kuumuus ja myrkkykaasujen määrä kaikki ok ja raja-arvojen sisällä. Savun sekaan mars.

Tällaista voisi olla pelastusalan työ tulevaisuudessa. Vai olisiko sittenkään? Onko älyvaatteiden laajamittainen käyttö tehtävillä pelkkää teknologiaromanttista haihattelua?

Älyvaatteiden toimintalogiikkaa on hiottu muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä. Ideoita ja malleja on, ja ne testeissä toimivat, mutta matka pelastusalan tuotteeksi on vielä kesken.

Alan näkökulmasta tällä hetkellä älyvaatteiden tärkeimmät ja osuvimmat palvelutehtävät voisivat olla ympäristön ja ruumiinlämpötilan, myrkkykaasujen, pelastajan sijainnin ja paineilman määrän kartoittaminen. Älyvaate lähettäisi nämä tiedot eteenpäin sukelluksen valvojalle ja pelastajalle itselleen.

Valvonta voisi toimia vaikkapa näin. Savusukellusvalvojalla olisi edessään monitori, josta näkee kaikkien sukeltajien tiedot. Raja-arvojen ylitykset värikoodattaisiin vaikkapa kriittisiin (punainen) ja lähes kriittisiin (keltainen). Käyttäjälle itselleen varoitus raja-arvojen ylittymisestä tulisi vaikkapa jonkinlaisen värinähälytyksen, valomerkin tai äänisignaalin muodossa.

Tietokeräystoiminto kuulostaa hy­väl­tä Muhoksen paloaseman apulaispalopäällikkö Jari Kangastien korvaan. Kangastie kollegoineen oli yksi taho, jolta VTT haki konsultaatiota hankkeen alkumetreillä.

Kangastie kiittelee järjestelmää työturvallisuuden parantamisesta. Koottujen numeeristen tietojen avulla valvojalla olisi selkeämpi käsitys siitä, mikä on kunkin pelastajan tilanne. Tiedot saataisiin koottua automaattisesti ja reaaliaikaisesti.

Myös Palopäällystöliiton kehittämispäällikkö Antti Kinnunen näkee hyötyä ympäristön lämpötilan tyylisistä kriittisistä raja-arvoista varoittamiselle.

”Joissain sammutustilanteissa ulkolämpö saattaa tulla nopeasti läpi puvusta. Tämä on selkeä vaaratilanne.”
Valvontataulu on ideana Kinnusen mieleen, mutta hän pelkää informaatioähkyn vaaraa.
”Valvojalla on tilanteessa paljon muutakin tekemistä kuin valvoa yksittäisten sukeltajien lämpötiloja. Tilanteessa voi olla vaarana hukkua dataan.”

Lue lisää pelastusalan älyvaatteiden toiminnasta Pelastustiedon numerosta 6/2020.

Teksti ja kuvitus: Petri Vanhanen. Vaatekuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää