Ulkomailta 30.1.2022

Laajat ja pitkäkestoiset pelastustehtävät vaativat tehokasta logistiikkaa – Hollannin pelastusopisto kehitti uuden johtamiskurssin

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 3/2019.

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 3/2019.

Hollannin pelastusopisto on kehittänyt uuden kurssin suurten tai erityisten onnettomuuksien logistiikkajoukkueen johtajalle.

”Hän auttaa pelastustoiminnan johtajaa suunnitellen, mitä tukitoimenpiteitä tilanteen aikana tarvitaan. Näitä ovat vuoronvaihto, muonitus, hengitysilma ja esimerkiksi kaivinkone.

Laajojen ja pitkäaikaisten pelastustehtävien sujuminen edellyttää tehokasta logistiikkaa. Tällä hetkellä logistiikka voi olla päivystävän palomestarin, päivystävän päällikön tai tehtävään nimetyn henkilön vastuulla. Kurssin tarkoituksena on yhdenmukaistaa heidän toimintaansa, jotta yhteistyö naapurilaitoksen kanssa sujuisi”, projektipäällikkö Frank Lutke Schipholt kertoo.

Kurssi on nelipäiväinen. ”Aamupäivisin on teorialuentoja, joita sovelletaan iltapäivien harjoituksissa. Aiheita ovat muonitus, vuoronvaihto ja tehtävien luovutus, puhdas paloasema, erityissammutteet, hengitysilma ja polttoaine sekä huoltopaikan ja poistumisreitin järjestäminen”, Jaap Molenaar kertoo.

”Kun tiedät, paljonko aikaa kuluu eri tehtäviin, pystyt paremmin arvioimaan, mitä pystyt tekemään ja mitä siihen tarvitset. Meillä on esimerkiksi taulukko kevyen, keskiraskaan ja raskaan työn tarvitsemasta ruoan ja juoman määristä eri sääolosuhteissa”, Molenaar selittää.

Ensimmäiset harjoitukset ovat selkeitä tilanteita. Seuraavat harjoitustilanteet ovat pitkäkestoisempia ja monimutkaisempia, jotka asettavat vaatimuksia logistiikalle. ”Mitä pitempi ja monimutkaisempi tilanne, sitä tärkeämpää on huolellinen suunnittelu ja tehtävien luovutus”, Molenaar sanoo.

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 3/2019
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää