Ulkomailta 28.5.2023

Miten sähkölieden tyyppi vaikuttaa syttymiseen ja liesipaloihin?

Keittolevyn hitaan kuumenemisen aikana muovin hajoamistuotteet kiehuivat pois ja jäljelle jäivät vain palamattomat lisäaineet.
Keittotason nopean kuumenemisen vaikutuksesta hajoamistuotteet syttyivät ja paloivat korkeilla liekeillä. Koe osoittaa, että keittotasolla oleva muovilevy voi sytyttää tulipalon.

Keittolevyn hitaan kuumenemisen aikana muovin hajoamistuotteet kiehuivat pois ja jäljelle jäivät vain palamattomat lisäaineet. Keittotason nopean kuumenemisen vaikutuksesta hajoamistuotteet syttyivät ja paloivat korkeilla liekeillä. Koe osoittaa, että keittotasolla oleva muovilevy voi sytyttää tulipalon.

Tunnetusti liesipalot ovat yleisiä, mutta mitkä ruoat syttyvät ja miten palon syttyminen riippuu sähkölieden tyypistä?

Liesityypit

Perinteisessä sähköliedessä sähkövastukset kuumentavat valurautaisia keittolevyjä. Pienten levyjen keskellä oleva punainen ympyrä kertoo, että levyn sisäinen anturi rajoittaa tehoa, jotta levyn lämpötila ei nousisi liikaa. Isojen levyjen lämpötila ei nouse yhtä korkealle eikä niissä siksi ole anturia.

Keraamisissa liesissä vastukset on sijoitettu merkittyihin kohtiin keraamisen keittotason alle. Hehkuvat vastuskierukat näkyvät keittotason lävitse. Kaikissa markkinoilla olevissa keraamisissa liesissä on lämpötila-anturit.

Kuvan kokeessa perinteisen lieden keittolevylle ja keraamisen lieden keittotasolle sijoitettiin muovilevyt ja säädin käännettiin maksimiteholle 2000 W. Keittolevy kuumeni hitaammin, mutta saavutti korkeamman lämpötilan (574 °C) kuin keittotaso (458 °C).

Keittolevyn hitaan kuumenemisen aikana muovin hajoamistuotteet kiehuivat pois ja jäljelle jäivät vain palamattomat lisäaineet. Keittotason nopean kuumenemisen vaikutuksesta hajoamistuotteet syttyivät ja paloivat korkeilla liekeillä. Koe osoittaa, että keittotasolla oleva muovilevy voi sytyttää tulipalon.

Induktioliesi synnyttää voimakkaan magneettikentän, joka indusoi sähkövirran keittoastioiden pohjaan. Tämä kuumentaa keittoastiat nopeasti enintään 250–270 °C:n lämpötilaan. Matalan lämpötilan ansiosta astiassa olevan ruoan syttyminen on epätodennäköistä. Ruokaöljyt syttyvät noin 350 °C:n ja sokeri noin 400 °C:n lämpötilassa. Useimmissa induktioliesissä olevat anturit estävät keittotasolle joutuneita metalliesineitä, kuten nauloja ja paperiliittimiä, kuumenemasta.

Ruokien syttyminen

Olen kuumentanut vihanneksia, juureksia ja muita ruokia kattilassa ilman vettä. Kaikki ne sisältävät paljon vettä, joka kiehuu pois. Ruoka kuivuu ja hiiltyy hitaasti. Muodostuu höyryä ja savua sekä haisee palaneelta, mutta ruoka ei syty.

Perunakattila oli 5,5 tuntia keittotasolla, jonka teho oli 760 W. Vesi kiehui pois. Ei liekkipaloa.

Esimerkiksi perunassa on vettä 75–80 prosenttia, kukkakaalissa 86 prosenttia ja porkkanassa 90 prosenttia. Mielestäni tämä estää liedelle unohtuneen ruoan palamisen liekkipalona.

Toisaalta monet lisäävät ruokaöljyä tai voita keittoastiaan. Liekkipalon syttyminen riippuu rasvan määrästä ja kuumennustehosta. Kermoissa on paljon vettä, mutta jopa 37 prosenttia rasvaa. Kokeessa kattila kiehui yli ennen veden haihtumista. Kattilaan ei jäänyt rasvaa, joka olisi voinut syttyä.

Kokeet ovat osoittaneet, että keittoastioissa olevat rasvat ja sokeri syttyvät helposti. Paistinpannussa oleva pekoni syttyy 15–20 minuutissa, kun levyn teho on 2000 W. Liekit voivat sytyttää liesituulettimeen kertyneen rasvan, joka voi johtaa hormipaloon.

Rasvan ja sokerin seos voi syttyä tai jäädä syttymättä. Korkeamman lämpötilan vuoksi syttyminen keittolevyllä on todennäköisempää kuin keittotasolla. Seoksen hämmentäminen taas saattaa estää syttymisen.

Kattilassa oleva ruokaöljy syttyi. Liekit voivat sytyttää liesituulettimeen kertyneen rasvan, mikä voi johtaa hormipaloon. Kattilassa palavaa ruokaöljyä yritettiin sammuttaa vedellä. Öljyn alla kiehunut vesi hajotti öljyn pisaroiksi, jotka paloivat valtavalla liekillä.

Jos ruoka syttyy, keittoastia on peitettävä kannella ja lieden virta katkaistava. Palavan ruokaöljyn sammutusyritys vedellä aiheuttaa räjähdyksen, koska höyrystyvä vesi tempaa mukaansa öljypisarat, jotka palavat valtavalla liekillä.

Teksti: Thor Kr. Adolfsen
Brannmannen 6/2020 ja 1/2021
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää liesiturvallisuudesta.

Lue lisää