Ulkomailta 6.1.2020

Pelastaja kehitti kelluvat pelastuspaarit

Kuvakaappaus: 118Swissfire 4/2018.

Kuvakaappaus: 118Swissfire 4/2018.

Philadelphian palolaitoksen köysipelastajan Eric Allenin kehittämät FAST (Firefighter Assistence Search Team) Board -pelastuspaarit on tarkoitettu loukkaantuneen tai tajuttoman palomiehen tai työntekijän pelastamiseen ahtaasta tilasta, kuten kellarista, siilosta tai ruumasta.

Paarien pituus on 114 cm ja leveys 45 cm. Paarit kelluvat, mistä on hyötyä, kun pelastetaan vedestä tai aluksesta. Sivulla ja päissä olevat kahvat ovat niin pitkiä, että niihin voi tarttua kahdella kädellä. Paarien reunat ovat 45° yläviistoon kallellaan, minkä ansiosta paarit on helppo vetää porrasaskelman tai muun esteen yli.

Pelastettava voi olla paareilla joko selällään tai vatsallaan. Jälkimmäistä asentoa käytetään, kun pelastettavalla on paineilmahengityslaite. Tällöin paineilmahengityslaite sekä painopiste sijaitsevat keskellä ja pelastettavan jalat voidaan tarvittaessa taivuttaa ylös.

Kaikki hihnat ovat paarien sisällä, mikä suojaa niitä hankaukselta. Hihnat on valmistettu Kevlarista, joka kestää kuumuutta ja vetoa. Mustaa keskihihnaa käytetään vain, kun paareilla siirretään pelastuksessa käytettäviä välineitä (esim. paineilmahengityslaitetta).

Hihnat kiinnitetään toisiinsa karabiinihaoilla, joka sijoittuvat ristiselkään, paineilmahengityslaitteen alapuolella. Karabiinihaat ovat tarpeeksi isoja, jotta niitä voi käsitellä palokäsineet kädessä.

Pelastettava on kiinnitetty hihnoilla kolmeen paarien kohtaan. Pään molemmille puolille kiinnitetyt hihnat pitävät hänen hartiansa paikoillaan. Kolmas hihna on kiinnitetty hänen jalkojensa väliin. Hihnakelan lukon ansiosta voidaan tarvittavan pituinen osa vetää kelalta.

Nostoa varten molempien reunojen syvennyksissä on kaksi hihnaa, punainen ylä- ja sininen alavartalolle. Etupään syvennyksen pussissa on 6 metriä pitkä köysi, jolla paareja voidaan vetää portaita ylös. Köydessä on 40 cm:n (kyynärvarren mitan) välein solmuja.

FAST Board -paareihin voidaan tajuton palomies sitoa 30 sekunnissa kiinnittämällä vain kaksi karabiinihakaa toisiinsa. Kiinnittäminen on vaivatonta myös kuumassa ja savuisessa ympäristössä. Pelastettavan rintakehään ei noston aikana kohdistu hengitystä haittaavaa puristusta. Pelastettavaa voidaan kuljettaa ahtaiden ja mutkittelevien käytävien kautta, vetää ylös portaita ja kuiluja muuttamatta hänen kiinnitystään paareihin. Tämän ansiosta hänet saadaan mahdollisimman nopeasti turvaan.

Lisäksi kaikki hihnat ja kiinnitykset voidaan irrottaa puhdistusta varten.

Teksti: Benjamin Belleuvre
118 swissfire.ch 4/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää