Ulkomailta 6.1.2022

Postilaatikkopila valkoisella jauheella – lähitalojen asukkaat evakuoitiin ja kemikaalisukeltajat paikalle

Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 5/2020.

Kuvakaappaus: Feuerwehr-Magazin 5/2020.

Wutha-Farnroda (Saksa). Omakotitalon asukas löysi postilaatikostaan rikkinäisen ilmapallon kuoren, josta oli valunut valkoista jauhetta. Kello 11.40 hän ilmoitti tästä poliisille.

”Tällaisia tapauksia varten meillä on toimintaohjeet. Poliisipartio tutkii kirjelaatikon ja kuulustelee asianosaisia. Sitten selvitetään, onko kysymyksessä räjähde tai terveydelle vaarallinen aine”, poliisin tiedottaja Alexandra Hoodt kertoo.

Kello 12.38 hätäkeskuspäivystäjä hälytti kunnan palomestari Sandro Hedrichin, joka sijaisensa Martin Thielen kanssa ajoi kohteeseen. Ajon aikana hän hälytti Eisenachin palolaitoksen CBRN-tiedusteluyksikön sekä neljän naapurikunnan palokunnat.

Naapuripalokunnat eristivät kilometrin matkan kylän kautta kulkevaa maantietä. Pelastustoiminnan johtaja Hedrich perusti johtokeskuksen ja 150 metrin päässä olevalle rautatieasemalle ryhmitysalueen. Toiminta-alue jaettiin kolmeen kaistaan: vaaralliset aineet, sammutus ja valmistautuminen.

Vaarallisten aineiden kaistan johtaja evakuoi 50 metrin säteellä postilaatikosta sijaitsevien talojen 18 asukasta 400 metrin etäisyydellä sijaitsevalle Schönaun paloasemalle. Jotta mahdollisesti vaarallista ainetta ei leviäisi, ilmoituksen tehnyt aviopari jäi kotinsa etäisimpään huoneeseen.

Samanaikaisesti palokuntien yhteinen vaarallisten aineiden yksikkö perusti puhdistuspaikan. Kaksi kemikaalisukellusparia valmistautui näytteenottoon. Kunnan terveysviranomaisen ohjeen mukaan tuli varmistaa, että kysymyksessä ei ollut radioaktiivinen aine, räjähde eikä terveydelle vaarallinen kemiallinen tai biologinen aine.

”Terveysviranomainen määräsi puhdistamaan kaikki jauhetta koskettaneet henkilöt”, Hedrich kertoo. Poliisien vaatteet ja partioauton avaimet oli puhdistettava. Heidän virka-aseensa kuljetettiin laboratorioon tiiviissä muovilaatikossa. Lisäksi kolme palokuntalaista puhdistettiin. He sekä poliisit saivat vaarallisen aineen yksiköltä vaihtovaatteet.

Kello 15.30 vaarallisten aineiden yksikkö ilmoitti, että mittari ei havainnut säteilyä. Kello 15.50 se ilmoitti, että kysymyksessä ei ollut räjähdysaine. Jauhe saattoi kuitenkin olla terveydelle vaarallinen. Kotonaan odottavalle avioparille annettiin puhelimella ohjeita.

Kello 16.10 vaarallisten aineiden yksikkö lähti kuljettamaan laatikkoon pakattua näytettä osavaltion kuluttajansuojaviraston laboratorioon. Kello 17 laboratorio ilmoitti, että näytteiden analysointiin kuluu vuorokausi tai kaksi. Hedrich välitti tiedon lääkinnän kenttäjohtajalle, joka kysyi neuvoa myrkytystietokeskukselta Berliinistä,

”Vastaus oli tyrmäävä. Meidän tuli varautua pahimpaan. Jauheen kanssa kosketukseen joutunut aviopari tuli siirtää infektioambulanssilla sairaalan eristystilaan”, kunnan valmiusjohtaja Olaf Bär kertoo. Thüringenin osavaltiossa tällaisia ei ollut.

Saksan tartuntatautien asiantuntijalaitos RKI puolestaan antoi seuraavan ohjeen: ”Jos poliisi katsoo, että vaarallisella aineella tehdystä murhayrityksestä ei ole näyttöä eivätkä pelastustoimintaan osallistuneet ole joutuneet vaaraan, niin terveysviranomaisen ei tarvitse tehdä muuta”.

Kello 20.15 poliisi poisti tiesulut ja asukkaat palasivat koteihinsa. Pelastustoiminnan johtaja ja lääkinnän kenttäjohtaja kertoivat avioparille, että vaaraa ei ollutkaan. Pelastustoiminta lopetettiin kello 21. Poliisi ei ole kertonut, kuka jätti ilmapallon postilaatikkoon.

Teksti: Paul-Philipp Braun
Feuerwehr-Magazin 5/2020
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää