Ulkomailta 20.2.2021

Sammutusrobotti auttaa suurehkoissa ja monimutkaisissa tulipaloissa

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 6/2019.

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 6/2019.

Amsterdam (Hollanti). Amsterdamin pelastuslaitoksen käytössä on kolme vuotta ollut SCARAB-sammutusrobotti, joka hälytetään monimutkaisiin ja suurehkoihin tulipaloihin.

”Se tarkoittaa ennen kaikkea paloja, joissa ei voi hyökätä sisälle, mutta joiden palopesäkkeet pitää sammuttaa. Tilat voivat olla suuria, niissä voi olla romahdusvaara tai myös pysäköintihalleja tai tunneleita. Voimme ajaa robotin sisälle sekä tiedustelemaan kameran avulla että sammuttamaan. Voimme myös viedä tilaan minkä tahansa savutuulettimen. Suihkuttamalla tuulettimeen vettä saamme aikaan sumusuihkun”, Peter Butter kertoo.

Lisäksi telaketjuilla kulkeva robotti voi kuljettaa pelastettavia ja materiaalia. ”Voimme asettaa paarit sen päällä. Se pystyy hinaamaan jopa puolentoista tonnin perävaunua”, Butter kertoo. Hän ryhmineen etsii robotille lisää käyttötapoja. ”Viime vuonna kokeilimme vaahtoputken liittämistä robottiin. Se toimi erinomaisesti. Lisäksi aiomme kokeilla, miten robottiin kiinnitettyä mittalaitetta voidaan käyttää vaarallisten aineiden tiedusteluun.”

Amsterdamin, Haagin ja Rotterdamin pelastuslaitokset yhdessä Saxion Hogeschoolin kanssa suunnittelevat koesarjaa, jolla erityyppisten sammutusrobottien tehokkuutta voidaan vertailla. ”Kokeilemme esimerkiksi, kuinka helposti voimme ohjata robotteja pysäköintihallin palossa ja kuinka hyvin tiedonsiirtoyhteydet silloin toimivat. Kokeilemme robotteja myös teollisuushallien paloissa. Haluamme saada selville, mikä robotti soveltuu parhaiten mihinkin tarkoitukseen.”

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 6/2019

Lue lisää