Ulkomailta 30.12.2023

Ulkomailta: Jätepuristin paloi kauan

Palavista jätteistä syntyi paljon savua. Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 3/2022.

Palavista jätteistä syntyi paljon savua. Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 3/2022.

Wetzikon-Seegräben (Sveitsi). Puolelta päivin palokunta hälytettiin jätehuoltoyritykseen sammuttamaan jätepuristimen paloa. Yrityksen henkilöstö oli poistunut lounaalle.

Palokuntalaiset eivät onnistuneet avaamaan puristinta. Palo eteni sen sisällä ja savua muodostui yhä enemmän. Yrityksen omistaja saapui kello 14. Yrityksen koukkuautolla puristinta ei kuitenkaan voinut avata.

Omistajan kanssa käydyn neuvottelun perusteella palokunta päätti jyrsiä puristimeen aukon. Tämä ei onnistunut liian paksun levyn takia.

Paikalle oli hälytetty pieni kaivinkone puristimen tyhjennystä varten. Kaivinkoneella yritettiin puristinta kallistaa, jotta jätteet saataisiin ulos takaosan luukusta. Sen nostokyky ei kuitenkaan riittänyt tähän, joten pelastustoiminnan johtaja tilasi vahvemman nosturin.

Palo eteni yhä puristimessa ja savun tuotto kasvoi. Kello 15 saapunut nosturi sai puristimen kallistettua, jolloin sen sisältö valui pihalle. Kaivinkone hajotti puristettua jätettä ja palokuntalaiset sammuttivat esiin tulleet pesäkkeet. Lopuksi kaivinkone siirsi sammutetun jätteen tyhjään jätepuristimeen. Sammutusvesi kerättiin imupumpulla toiseen puristimeen, jonka imuauto myöhemmin tyhjensi ja vei käsiteltäväksi. Likaantuneet palopuvut pakattiin säkkeihin.

Teksti: René Ehrenmann
118 swissfire.ch 3/2022
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää