Ulkomailta 13.3.2022

Uusi sammutustaktiikka pieniin asuntopaloihin – viisi perusperiaatetta

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 5/2020.

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 5/2020.

Hollannin pelastusopisto IFV on kehittänyt uuden, kokemukseen ja tutkimukseen perustuvan, sammutustaktiikan pieniä asuntopaloja varten. Taktiikka koostuu viidestä perusperiaatteesta:

1. Pysähdy ja harkitse

”Tunnemme kaikki paloja, joissa ennakkokäsitys osoittautui vääräksi. Stressitilanteissa emme huomaa kaikkea, vaan toimimme rutiininomaisesti. Inhimillisten virheiden välttämiseksi suosittelemme, että yksikön johtaja pysähtyy hetkeksi, tekee havaintoja ja harkitsee. Lisäksi hänen tulisi kysyä, mitä alaiset ovat havainneet. Vasta tämän jälkeen hän valitsee sammutustaktiikan”, tutkija Hans Hazebroek kertoo.

”Varaa aikaa tiedusteluun. Missä palaa? Pääsenkö sinne? Pystymmekö jäähdyttämään paloa riittävästi? Mikä on savun väri? Onko tilanne odotettu vai toisenlainen? Mikä on tuulen suunta? Tiedusteluun tarvittava aika vaihtelee. Vuonna 2014 tehdyissä kokeissa 20 sekunnin tiedustelu auttoi laatimaan nopeamman ja turvallisemman sammutustaktiikan. Näin lyhyt viive ei vaikuta palon leviämiseen eikä sisällä olevien ihmisten pelastamiseen.”

2. Tiedustele ulkoa käsin

”Jos palavaa huonetta pystyy jäähdyttämään ulkoa käsin, palon voi lyödä alas. Vaikka suihkut eivät ulottuisi itse palopesäkkeeseen, niillä voi silti jäähdyttää paloa ja lyödä sen alas. Tämän jälkeen voit hyökätä suorinta reittiä ja sammuttaa palon.

Niin kauan kun ulko-ovi on kiinni, palo on happirajoitteinen. Oven avauksesta sinulla on kaksi tai kaksi ja puoli minuuttia aikaa siihen, että palo saavuttaa täyden tehonsa. Jotta onnistuisit sammuttamaan, sinun on tiedettävä, missä huoneessa palaa.

Olennaista ei ole, käytätkö Cobra-sammutusleikkuria, matalapaine- vai painevaahtosuihkua. Tärkeintä on viedä se palavaan huoneeseen.

Joissain tilanteissa lämpökamera auttaa löytämään palavan huoneen, mutta ei aina. Palon aikana ulkoseinien lämpötilaerot tasoittuvat tai niissä voi olla hyvä lämpöeristys”, opettaja Ricardo Weewer kertoo.

3. Etsi tiedustelulla vastaukset kolmeen kysymykseen

1. Missä palaa? Jos liekkejä ei näy, katso ikkunoista, raota hetkeksi ovea tai käytä lämpökameraa.

2. Pääseekö palon luokse ulkoa käsin? Jos se on mahdollista, palon voi lyödä alas pienellä vesimäärällä.

3. Pystymmekö jäähdyttämään paloa riittävästi? Käytä arviointiin alla olevia nyrkkisääntöjä.

4. Turvallisen sammutushyökkäyksen edellytykset

1. Ajattele palokolmiota. Siinä ovat kaikki palon kulkuun vaikuttavat tekijät.

2. Sulje ovet mahdollisimman tiiviisti. Ennen tiedustelu letkun kanssa ei aiheuttanut­ vaaraa, vaikka avasimme ovia. Koska asunnoissa on nykyään paljon enemmän synteettisiä materiaaleja, avoin ovi voi kiihdyttää paloa. Ratkaisu tähän on oviaukkoon kiinnitettävä savusulku, joka alareunaan jää 15 cm:n rako (PT 8/2017).

3. Rajoita ilmanvaihtoa. Juuri tähän py­rim­me ovet sulkemalla. Tietenkin kaikkien ovien ja ikkunoiden tulee olla suljettuina.

4. Jäähdytä ulkoa käsin. Jos liekit lyövät ulos, suihkuta sisään. Kun olet tällä tavalla rajoittanut palon, hyökkää sisälle ja sammuta.

5. Sammuta mahdollisimman pian. Jos hyökkäysreitti on pitempi, jokin ikkuna saattaa rikkoutua, kun olet sisällä.

6. Älä aina jäähdytä savukaasuja. Myös kylmät savukaasut saattavat syttyä.

5. Arvioi paloteho ja ota mukaasi tarpeeksi jäähdytystehoa

1. Jos palo saa ilmaa, sohva palaa 2,5 MW:n teholla.

2. Yhden sohvan tehon pystyy jäähdyttämään korkeapainesuihkulla (125 litraa minuutissa). Jos kaksi sohvaa palaa, ota mukaasi matalapainesuihku (450 litraa minuutissa). Matalapainesuihkulla pystyt sammuttamaan 40 m2:n huoneen palon (10 MW). Arviossa olemme olettaneet, että 40–50 % vesivirrasta höyrystyy.

3. Jokainen avoimen oven tai ikkunan neliömetri kasvattaa palotehoa 2,5 MW.

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 1-6/2020
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää