Ira Pasi (vas.) on tehnyt pitkään töitä väestönsuoja-asioiden parissa. Kuvakaappaus opastusvideosta ”Väestönsuojat ja käyttöönotto”.
Uudenmaan Pelastusliitto UPL on julkaissut kolmiosaisen videosarjan liittyen väestönsuojien huoltoon, tiiveyskokeen tekemiseen sekä suojien käyttökuntoon saattamiseen. Sarja on toteutettu yhteistyössä pelastusliittojen ja pelastuslaitosten asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa. Videoita voi työpaikkojen ja asuinkiinteistöjen lisäksi hyödyntää muun muassa eri turvallisuusalan koulutuksissa.
”Olemme erittäin tyytyväisiä, että kaikki videot ovat nyt valmiita ja asiasta kiinnostuneiden kansalaisten ja kouluttajien käytettävissä. Tarkoituksena on ollut tuottaa väestönsuojiin ja niiden käyttöön liittyvää materiaalia helposti kaikkien saataville videoiden muodossa. Väestönsuojat voivat tuntua työntekijästä tai asukkaasta vähän vierailta tai jopa pelottavilta”, kertoo UPL:n toiminnanjohtaja Sanna Airaksinen.
”Uudenmaan pelastusliiton tuottamat ohjevideot ovat erinomaisen havainnollisia. Niiden avulla taloyhtiön edustajat saavat varsin hyvät ohjeet väestönsuojan vuosihuollon, tiiveyskokeen ja käyttöönoton hoitamiseen. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että tällaiset ohjevideot on laadittu, koska asia on juuri nyt pinnalla ja ohjeita kysytään hyvin paljon myös Kiinteistöliitto Uusimaan neuvonnasta”, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä.
Kaikenikäiset suojat antavat puutteineenkin hyvän räjähdyssuojan.
”Tekemällä vuosihuollon ja tiiveyskokeen voidaan kuitenkin varmistua siitä, että suoja on nopeasti käyttöönotettavissa. Tarvittaessa suoja tyhjennetään etukäteen suunnitellulla tavalla. Suojan käytön oppii nopeasti, kun osallistuu vuosittaiseen huoltoon. Suojan huolto ja käyttö on helppoa, kannattaa siis käydä tutustumassa omaan suojaan”, kannustaa väestönsuojelun erityisasiantuntija Ira Pasi.
Kattavasti tietoa väestönsuojista, suojautumisesta ja linkkejä eri sivustoille sekä videoihin UPL:n nettisivulta. Suora linkki videoihin YouTubessa.
Lähde: Uudenmaan Pelastusliitto
Lue lisää aiheesta pelastustieto.fi:ssä.