Palo- ja pelastustoimi on alkanut ensiapukouluttaa taloyhtiöissä vapaaehtoisia päivystäjiä.
Ranskassakin väestö vanhenee ja vanhusten turvalliseen yksinasumiseen etsitään jatkuvasti uusia ratkaisuja. Nyt palo- ja pelastustoimi on alkanut ensiapukouluttaa taloyhtiöissä vapaaehtoisia päivystäjiä.
Päivystysvuoron aikana ensiapuvastaava jatkaa normaalia päivittäistä elämäänsä, mutta ei poistu talosta, ja pitää hätäpuhelinta mukanaan siltä varalta että joku naapureista tarvitsee apua.
Terrori-iskujen jälkeen huomattiin, että vain alle kymmenellä prosentilla ranskalaisista on edes auttavia ensiaputaitoja. Ensiaputaitojen puutteellisuus johtuu osaksi siitä, että maksutonta ensiapukoulutusta on tähän asti ollut vaikea löytää.
Puutteen tiedostaminen kuitenkin auttoi ja tilanne muuttui kertaheitolla. Punainen Risti sekä palo- ja pelastuslaitos ovat järjestäneet kuluvan vuoden aikana lukuisia suuren yleisön ensiapukoulutustilaisuuksia.
Pariisin palo- ja pelastuslaitoksen kouluttaja Nathan Baillyn mukaan myös kansalaisten kiinnostus ensiaputaidoista on kasvanut rajusti eikä osanottajista ole ollut pulaa.
”Jo muutaman prosenttiyksikön parannus kansalaisten ensiapuvalmiudessa säästäisi vuosittain tuhansia ihmishenkiä”, Nathan Bailly arvioi.
Päivystäjän pysyttävä asunnollaan
Koska joka vuosi 35 000 ranskalaista menehtyy kotonaan sydänkohtaukseen, myös taloyhtiöissä on herätty huomaamaan ensiaputaitojen tärkeys. Talonmiehiä on alettu kouluttaa systemaattisesti, mutta myös vapaaehtoisia talon asukkaita.
Kevään kuluessa koulutettiin ensimmäiset naapuripäivystäjät, jotka jakavat päivystysvuorot keskenään, ja kuljettavat mukanaan hätäpuhelinta, johon apua tarvitseva naapuri voi soittaa.
Päivystysvuoro sopii esimerkiksi kotona työskentelevälle tai nuorelle eläkeläiselle, joka voi sitoutua pysymään asunnossa tai sen läheisyydessä koko päivystysvuoronsa ajan.
”Päivystäjiä koulutetaan ensi sijassa isoissa taloyhtiöissä, joissa on vanhusasuntoja ja siis paljon yksin asuvia iäkkäitä kansalaisia. Samalla talojen julkisiin tiloihin on asennettu defibrilaattorit”, Nathan Bailly kertoo.
Teksti ja kuva: Virpi Latva