Pelastustoiminta 21.1.2021

Videot ja digitaalisuus apuna korona-ajan turvallisuusviestinnässä

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Koronatilanne on pakottanut pelastusalaa miettimään, miten saadaan korvattua aiemmin lähitapahtumina järjestetyt turvallisuuskoulutukset. Internet ja digitaalisuus on tarjonnut apuaan tähän.

Esimerkiksi Pelastusopiston opiskelijat tekivät syksyllä koulujen turvallisuusopetusta videomuotoon. Opiskelijat kuvasivat koululaitoksesta poistumisen ohjeet siilinjärveläiselle Siilinlahden koululle. Opiskelijat kävivät etukäteen tutustumassa koulun tiloihin ja kuvasivat videon paikanpäällä. Näin saatiin vältettyä koulun sisätiloissa oleminen koululaisten kanssa samaan aikaan.

”Saimme tällä tavoin näytettyä tuttua ympäristöä koululaisille. Silloin opetus on tehokkaampaa kuin jos olisimme kuvanneet saman vain Pelastusopiston omissa tiloissa. Video oli kuin virtuaalista turvakävelyä”, kertoo Pelastusopiston turvallisuusviestinnän opettaja Ilkka Kaarakainen.

”Koulun puolelta koulutus otettiin hyvin vastaan. Oli hyvä, että koululaiset pystyvät katsomaan videon uudestaan omilla kännyköillään ja laitteillaan myöhemminkin varsinaisen koulutuspäivän jälkeen.”

Kaarakainen pitää opiskelijoiden toimintaa esimerkillisenä.
”Jos kohteeseen ei fyysisesti päästä, pitää tehdä opetusmateriaalia oikeaan muotoon digitaalisesti. Viestinnässä tulee käyttää nykyaikaisia menetelmiä.”

Siilinlahden koulun turvallisuuspäällikkö ja erityisluokanopettaja Teija Vilkkilä oli koulutuksesta  tyytyväinen. ”Digitaaliset koulutukset ja lähikoulutukset ovat palvelleet mainiosti koulumme paloturvallisuusopetusta”, Vilkkilä kertoo.

Koronatilanne oli Siilinjärvellä syksyllä salliva, joten Pelastusopiston opiskelijat saivat pitää video-opetuksen lisäksi myös turvallisuushuomioidusti järjestetyn turvallisuuskoulutuksen koulun ulkotiloissa.
”Meillä Siilinjärvellä on oltu siinä onnellisessa asemassa, että täällä on kaikki tartuntaketjut saatu todella nopeasti katkaistua ja pandemia on ollut hyvin hallinnassa. Lisäksi paloturvallisuuskoulutus ajoittui todella hyvään aikaan syyskuun alkuun, jolloin pandemiassa oltiin vihreällä vyöhykkeellä ja pystyimme suhteellisen turvallisesti järjestämään koulutuksen”, Vilkkilä jatkaa.

Teksti ja kuvankäsittely: Petri Vanhanen. Pohjakuvat: Pixabay

Lue lisää