palo 20.11.2015

» Paloturvallisuusviikko 2015

”Humalahakuinen alkoholinkäyttö on ehkä keskeisin tekijä onnettomuuksien taustalla Suomessa. Siksi alkoholinkäytön vaikutukset asumisen paloturvallisuuteen on päätetty ottaa tämän vuoden Paloturvallisuusviikon yhdeksi painopisteeksi. Paloturvallisuusviikko järjestetään 21.11.-1.12.2015. Viikko koostuu parin edellisvuoden tapaan Päivä Paloasemalla –tapahtumista, Omasta paloharjoituksesta ja Pohjoismaisesta palovaroitinpäivästä.” Näin on Paloturvallisuusviikon ohjausryhmä kirjoittanut. Paloturvallisuusviikon nettisivut löytyvät osoitteesta: http://www.paloturvallisuusviikko.fi

Oletko Sinä itse koskaan miettinyt näitä asioita? Kuinka sitä pääsisikään ulos tutusta tai vähän oudommasta paikasta päihtyneenä tai liian päihtyneenä? Kontrolli on hämärtynyt, itsestään selvät asiat ovat liki mahdottomia toteuttaa. Entäpä jos paikalla on vielä pieniä lapsia, jotka eivät itse kykene poistumaan? Saisitko myös heidät hätätilanteessa ulos turvalliseen paikkaan itsesi lisäksi?

Pikkujouluajan lähestyessä näitäkin asioita kannattaa pohtia. Tai jos olet tulossa illanvietosta kotiin ja tekee mieli pikku suolapalaa. Mitä tehdä? Hyvä vaihtoehto voisi olla poiketa mahdollisuuksien mukaan vaikkapa grillillä :) Toinen vaihtoehto on kokata kotona, mutta siinä saattaa käydä huonosti. Hella jää päälle, kun uni tulee kesken pikku kokkauksen… Toivottavasti silloin toimiva palovaroitin pelastaa! Palovaroittimeen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia löytyy osoitteesta http://www.paloturvallisuusviikko.fi/fi/node/750

Valtaosa Suomen noin tuhannesta vuosittaisesta liesipalosta saa alkunsa ruuanlaiton yhteydessä. Asiantuntijoiden mielestä liesiturvalaitteistot estäisivät suurimman osan paloista. Samalla laitteistot toisivat turvaa myös ikäihmisille, jotka asuvat edelleen kotona. Vuosina 2010–2014 sähköliedestä aiheutui lähes 4 300 tulipaloa tai tulipalovaaraa, joissa menehtyi 23 henkilöä. Noin 87 % liesipaloista sai alkunsa valvomattomasta tai muusta ruoanlaitosta. Kaikkien kuolemaan johtaneiden liesipalojen syttymissyy oli ruoanvalmistus tai käyttöohjeiden vastainen toiminta. (Lähde: SPEK). Liesivahti on helppo tapa parantaa kodin turvallisuutta. Liesivahti tunnistaa vaaratilanteet automaattisesti, hälyttää ja tarvittaessa katkaisee sähkön liedestä ennen kuin liesipalo on päässyt syttymään. Hinnaltaan liesivahdit ovat muutamia satasia, pienen kokoisia ja aika huomaamattomia.

Erilaisiin paloturvallisuuteen liittyviin asioihin, kuten tulipalojen ehkäisy, varautuminen tulipalon varalta, pelastautumissuunnitelma ja poistumisharjoitus, voit käydä tutustumassa Paloturvallisuusviikon Oma paloharjoitus –sivustolla osoitteessa: http://www.paloturvallisuusviikko.fi/fi/oma-paloharjoitus Osallistu – voit voittaa 1000 €!

Turvallisuusterveisin Kimmo

2_Paloturvallisuusviikkologo_RGB

Jaa artikkeli

Lue lisää